"Възраждане" иска управление с всички без ГЕРБ и ДПС. БСП предложи "експертен кабинет"

Атанас Зафиров от БСП, президентът Румен Радев и Костадин Костадинов от "Възраждане". Във вторник президентът проведе консултации с БСП и "Възраждане".

Партия „Възраждане“ предлага кабинет, който да бъде излъчен с третия мандат и гласовете на всички партии в парламента без ГЕРБ и ДПС.

БСП предлага с третия мандат да бъде излъчен „експертен кабинет, кабинет на националното спасение“, но не каза нито какво цели той, нито кой ще участва в него, нито дали е обсъждан подобен вариант с останалите партии.

Това стана ясно от проведените във вторник консултации между президента Румен Радев и двете партии.

Те дойдоха, след като в понеделник той се срещна с ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“. (ПП-ДБ) Тогава от партията на Бойко Борисов казаха, че с първия мандат, който по право им се полага, ще предложат правителство на малцинството.

ДПС обяви, че ще подкрепи ГЕРБ, а ПП-ДБ, че няма да подкрепи нито ГЕРБ, нито ДПС и че ще остане опозиция на евентуално бъдещо правителство в 50-тия парламент.

Срещите при президента идват, след като в четвъртък Рая Назарян от ГЕРБ беше избрана за председател на 50-ия парламент с гласовете на собствената си партия, ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН).

През изминалата седмица от ГЕРБ инициираха разговори за съставяне на кабинет. В тях участие взеха само представители на ДПС и ИТН. Останалите парламентарни сили отказаха да преговарят с партията на Бойко Борисов, а лидерът на ИТН Слави Трифонов каза, че в крайна сметка партията му няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ или ДПС.

Радев е длъжен да връчи първите два мандата за съставяне на кабинет на първите две политически сили – ГЕРБ и ДПС. Ако те не успеят да съберат подкрепа, президентът връчва третия мандат на партия, която сам си избере.

Вижте също Решено, но не е съобщено. До какво ще доведат преговорите на ГЕРБ с ДПС и ИТН

„Възраждане“ иска кабинет всички срещу ГЕРБ и ДПС

„Има две партии, които се явяват много сериозен проблем за българската политическа система, и това са ГЕРБ и ДПС“, каза Костадинов по време на срещата с президента. Той добави, че партията му няма да подкрепи правителство на малцинството на двете партии.

По време на консултациите Костадинов каза още, че според него е възможно партиите извън ГЕРБ и ДПС да преодолеят различията си и да създадат правителство заедно.

Коментарът му беше по повод позицията на ПП-ДБ, които по време на консултациите в понеделник казаха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС, но също и че няма да подкрепят кабинет с мандат на „Възраждане“.

„Възраждане“ и ПП-ДБ са едни от най-остри противници в последните няколко парламента. Основните им различия са свързани с позицията на страната за войната в Украйна, членството и в ЕС и НАТО, правата на различни малцинствени групи.

Костадинов каза още, че според него и партията му изборите на патриарх налагат свикването на Консултативен съвет за национална сигурност при президента (КСНС), който обаче не е бил свикан от Радев. Президентът отговори, че е попитал „където трябва“, но от там са отговорили, че няма опасност от външна намеса в избора на патриарх и добави, че политическата система не следва да се меси в избора на глава на българската църква.

Вижте също "Двама от тримата са с проруски интереси". Кои са кандидатите за патриарх

БСП „не иска да гледа отстрани“, но предлага само общи приказки

След „Възраждане“ Радев се срещна с представители на парламентарната група на БСП. Временният лидер на социалистите Атанас Зафиров каза, че пред партията има два пътя – да остане в опозиция, което е по-лесно, или да „бъде отговорна“ и да се опита да води преговори за правителство. Той подчерта, че БСП „не иска да гледа отстрани“, че „партията ще бъде отговорна“ и ще търси формирането на „разумна, пробългарска, устойчива изпълнителна власт“.

Зафиров каза още, че партията му няма да подкрепи правителства с мандатите на ГЕРБ и ДПС.

Председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов каза, че Изпълнителното бюро на БСП е взело решение да преговаря за „експертно правителство“, както и че партията е започнала процес по „обединение на лявото“ в България.

„Кабинет експертен, на националното спасение, на националното съгласие – готови сме да работим по един такъв мъдър модел. За нас е важно да започне силно, ляво обединение, от което страната ни има нужда“, каза още Гуцанов.

Вижте също Защо Бойко Борисов не се радва на победата си

През цялата среща нито един от представителите на БСП не каза нито с кого ще преговарят от партията, нито какви приоритети могат да ги обединят с останалите, нито дали всъщност искат да получат трети мандат за съставяне на правителство.

След изборите на 9 юни ГЕРБ получи 68 депутати, следвана от ДПС с 47, ПП-ДБ с 39, „Възраждане“ с 38, БСП с 19, ИТН с 16 и „Величие“ с 13.

Заедно двете партии, които вече обявиха, че са готови да управляват - ГЕРБ и ДПС имат 115 депутати, но са им необходими още поне шест гласа, за да излъчат стабилно правителство.

ИТН, която подкрепи Рая Назарян за председател на парламента, поиска да получи третия мандат, за да състави „експертно правителство“. Лидерът на партията Трифонов каза, че няма да подкрепи мандатите на ГЕРБ и ДПС.

Последните два редовни кабинета в България – на Кирил Петков и на Николай Денков, бяха излъчени с мандатите на ПП и на ПП-ДБ. От 2021 г. насам ГЕРБ получи мандат пет пъти, но нито веднъж дори не внесе за гласуване предложен от партията кабинет.

Кабинетът на Денков беше съставен с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ и беше подкрепян от ДПС. След 9 месеца управление Денков подаде оставката на кабинета си, но преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за ротация се провалиха и това доведе до поредните предсрочни избори.

Вижте също "Дворцов преврат". Как ще се държи БСП в парламента след оставката на Нинова