Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Двама от тримата са с проруски интереси". Кои са кандидатите за патриарх


Митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил (от ляво надясно) бяха избрани за кандидати за патриаршеския престол на над 8-часово заседание на Светия Синод в четвъртък.
Митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил (от ляво надясно) бяха избрани за кандидати за патриаршеския престол на над 8-часово заседание на Светия Синод в четвъртък.

Светият Синод избра трима кандидати за патриарх. На 30 юни един от тях ще застане начело на Българската православна църква. Какво знаем за претендентите за патриаршеския престол Григорий, Даниил и Гавриил?

На 30 юни предстои най-важният избор за Българската православна църква - на следващия патриарх, който ще наследи покойния Неофит. Преди ден Светият Синод излъчи тримата претенденти за престола - Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.

Изборът между тримата ще се проведе на фона на продължаващата трета година военна инвазия на Русия в Украйна, провокирала остро противопоставяне между вселенския патриарх Вартоломей и руския патриарх Кирил. Първият осъжда руската агресия, а вторият открито подкрепя военната кампания на Владимир Путин.

Не е тайна, че Българската православна църква от години е под силно влияние от Москва и предстоящият избор на нов патриарх поставя въпроса дали наследникът на Неофит ще се стреми да промени това или не.

Според богослова проф. Калин Янакиев сред тримата кандидати най-много се откроява Григорий, който спечели номинацията си с 11 гласа подкрепа още на първия тур в четвъртък. Даниил и Гавриил бяха излъчени съответно на 32-ото и 42-ото гласуване с по 9 гласа подкрепа. За последните двама Янакиев казва, че са сред най-проруски настроените членове на Св. Синод и затова смята Григорий за най-добрата кандидатура.

Специалистът по църковно право и преподавател в Богословския факултет на Софийския университет проф. Дилян Николчев споделя мнението на Янакиев и добавя, че при избора на Даниил и Гавриил е бил нарушен църковният устав. Според него минималното мнозинство за избор не е 9, както е приел Синодът, а 10 гласа.

Русофили и нарушен устав

"Най-отявленият русофил сред тримата е Видинският митрополит Даниил", казва пред Свободна Европа проф. Янакиев, като припомня негово видеообръщение отпреди година, в което митрополитът оправдава руската агресия срещу Украйна.

Най-отявленият русофил сред тримата е Видинският митрополит Даниил.

"Гавриил Ловчански е също един от русофилски настроените митрополити, но е малко по-тих и не така откровен", добавя Янакиев.

Според Николчев изборът на митрополит Григорий всъщност е единственият легитимен.

"Освен това двама от тримата са с проруски интереси, които са пробили някак в Светия Синод и са намерили място в листата на достоизбираемите", добавя Николчев.

Не по-малък проблем според него е начинът, по който са излъчени тези двама кандидати. В четвъртък Синодът заседава в пълен състав от 14-има членове, а правилата изискват мнозинство от две трети за избор на кандидат за патриарх. Синодът прие, че това означава минимум 9 гласа, но Николчев не е съгласен.

"За да бъдат избрани тези трима, трябва да има две трети от 14 гласа, т.е. трябват 10 гласа. Двама от трима са избрани противоуставно", казва той.

По подобен начин постъпи Синодът и при избора през 2013 г., когато никой от митрополитите Галактион, Гавриил и Неофит не събра нужният брой гласове. Пред заплахата за провал митрополитите стигнаха до извода, че две трети от 14-те гласа са равни на 9 гласа и една трета, което е по-близо до 9 отколкото до 10 гласа.

"Липсата" на Николай Пловдивски

Изненадващо Светият Синод не номинира в четвъртък Пловдивския митрополит Николай. Въпреки че след смъртта на Неофит той отказа да участва в надпреварата, всъщност нямаше да има право да откаже, ако бъде избран за кандидат.

Николай Пловдивски е сочен като влиятелна фигура в Светия Синод. Доказателство в тази посока беше изборът на Сливенски митрополит през май. Събитието условно открои и двете лобита в Синода. Избраният за Сливенски митрополит Арсений е бивш викарий на Николай. Гласуването за него се смяташе за показателно за разпределението на силите в Синода преди избора на следващ патриарх.

Тримата избрани в четвъртък кандидати тогава не подкрепиха Арсений. Така лобито около митрополит Николай изглежда непредставено, но според историка и публицист Горан Благоев решението е резултат от вътрешна договорка.

В интервю за бТВ той напомни фразата на Николай Пловдивски "И на ум не ви идва кой ще бъде избран".

"Тогава хората се подведоха, че той агитира за Русенския митрополит Наум, но "на ум не ви идва" означаваше "Щом аз съм принуден да се оттегля, елате да видите кой ще ви сложа за патриарх", каза Горан Благоев.

Според него за патриарх ще бъде избран митрополит Григорий, за да се освободи мястото във Врачанската епархия. "Видяхме как Николай сложи свое чедо в Сливенската. Силистренският също е негово чедо. Старозагорският митрополит е в групата на Николай. Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний също е в групата на Николай. Следващият Врачански митрополит също да е в групата и Николай отново ще доминира и налага дневния ред на Синода", каза Благоев.

Кой е Григорий Врачански

Врачанският митрополит Григорий е роден със светското име Красимир Цветков през 1970 г. в Ботевград. Учи в Природоматематическата гимназия в града.

Приема монашески постриг през 1996 г. в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" от Неврокопския митрополит Натанаил. Ръкоположен е за йеродякон, а след година - за йеромонах.

По-късно се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". От 2007 г. е протосингел на Софийска митрополия, от 2011 г. - игумен на Троянския манастир, а от 2014 г. - викарий на Софийския митрополит.

На 12 март 2017 г., след провеждането на канонически избор с пълно единодушие, Григорий е избран за Врачански митрополит.

За Григорий не се знае има ли проруски склонности и свързаности.

След смъртта на патриарх Неофит през март Светият синод го избра с единодушие за свой наместник-председател.

"За Григорий не се знае има ли проруски склонности и свързаности. Той се държи най-неутрално, най-добре и във времето, когато беше наместник, църквата в Софийска околия е спокойна. Той е най-добрата кандидатура според мен", коментира Янакиев пред Свободна Европа.

Кой е Даниил Видински

Видинският митрополит Даниил е роден през 1972 г. в Смолян със светското име Атанас Николов. Висшето си образование завършва в СУ "Св. Климент Охридски", където започва да учи английска филология, но още на следващата година се пренасочва към Богословския факултет.

От 1997 г. е послушник в Хаджидимовския манастир "Св. вмчк Георги", след две години става монах и е ръкоположен за йеродякон. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично", където е ръкоположен за йеромонах, а две години по-късно става архимандрит.

През 2008 г. по решение на Св. Синод става епископ в храма "Св. Александър Невски". Назначен е за викарий последователно на Неврокопския митрополит Натанаил и митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. На 4 февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит.

Даниил е известен с отявлената си русофилия. Той реагира бурно при затварянето на Руската църква в София миналата година и изрази огорчение след решението за изгонването на предстоятеля й архимандрит Васиан и още двама духовници по подозрения в шпионаж.

"В настоящето смутно политическо време държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат", каза тогава Даниил.

И добави, че остава само "Христовата истина и любов, които са основа на личната ни и национална сигурност".

Даниил разпространи писмо с напътствия как в литургиите да се включват "особените прошения за мир".

През ноември 2022 г., няколко месеца след началото на руската инвазия в Украйна, Даниил разпространи писмо до духовниците във видинската епархия с напътствия как в литургиите си да включват "особените прошения за мир".

Сред указанията му присъстваше размишлението, че има тенденции "за посяване на омраза към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор".

През май 2023 г. в Видинската митрополия публикува видео с монолог на Даниил. На записа в продължение на близо час и половина той се опитва да обори изказвания на двама светогорски монаси за отбранителната война в Украйна и правото да защитаваш близките си.

Българска православна църква не излезе с позиция в нито един от двата случая. Малко преди да почине обаче, патриарх Неофит осъди войната в последното си богослужение за Богоявление, макар и без да споменава директно Русия.

Кой е Гавриил Ловчански

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Динев през 1950 г. в София. Докато учи във Висшия инженерно-строителен институт, той редовно посещава клисурския манастир "Св. Петка". Там се привързва към руската подвижница монахиня Мария, която му става духовна наставница.

От 1973 г. заживява постоянно в манастира, през 1979 г. е ръкоположен за монах, а година по-късно е назначен за игумен на манастира.

От 1984 до 1986 г. Гавриил е на специализация в Московската духовна академия. Става доктор на Богословието с дисертация на тема "Характерни черти на подвига на руските подвижници на благочестието през 19 век". Там става и архимандрит, получава награди от Московския и на цяла Русия патриарх Пимен.

От 1986 до 1991 г. г. Гавриил е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. След завръщането си в България става протосингел на Софийска митрополия и едновременно игумен на манастир "Св. Петка".

През време на служението си в София като архимандрит и епископ той се изявява като ревностен защитник на каузата на каноничната Българска православна църква - против разколническите действия на т. нар. "алтернативен синод".

През 1998 г. Гавриил е назначен за викарий на Софийския митрополит, а от 2001 г. е избран за Ловчански митрополит.

От 2007 г. той ръководи работната група по въпросите на религиозното образование, от 2009 г. оглавява Върховния църковен съвет при Св. Синод, а от 2011 г. - и Културно-просветния отдел.

Гавриил също е известен с проруски позиции. В края на 2022 г. той участва в литургия в Руската църква в София заедно с външния министър на Московската патриаршия - Волоколамския митрополит Антоний. На литургията присъства руската посланичка Елеонора Митрофанова, а по време на службата граждани протестираха пред църквата.

Гавриил за втори път ще участва във финалната надпревара за избор на патриарх. Преди 11 години той беше избран за претендент за престола заедно с Неофит и Галактион.

Форум

XS
SM
MD
LG