"Повратна точка". Какви са реакциите на световните лидери след убийството на Насрала

Шиитски мюсюлмански духовник държи плакат с надпис „пресичане на червена линия“ на персийски до снимка на Хасан Насрала по време на антиизраелски протест в Техеран в събота.

Смъртта на лидера на Хизбула Хасан Насрала представлява "мярка, носеща справедливост" на жертвите на групировката по света. Това казаха президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентката и кандидатка на демократите Камала Харис.

Германия, Франция и Великобритания призоваха за незабавно прекратяване на огъня. ООН също предупреди, че случилото се е "драматична ескалация", която заплашва да доведе до пълномащабна война.

Русия и Иран осъдиха убийството на Насрала, а Иран предупреди, че то няма да остане без последствия.

Вижте също Три въпроса. Какво ще направят Хизбула, Иран и Израел след убийството на Хасан Насрала

Реакциите идват, след като при израелски удари в петък срещу събота беше убит лидерът на Хизбула Хасан Насрала. Ливанската шиитска групировка е обявена за терористична организация от САЩ. Европейският съюз смята за терористично само въоръженото крило на групировката, без нейното политическо разклонение.

Трансграничният огън между Израел и Хизбула продължи и в събота. Хизбула изстреля ракети към израелска територия, като не се съобщава за жертви. В същото време министерството на здравеопазването на Ливан съобщи, че най-малко 33 души са били убити и близо 200 ранени при израелски удари в този ден.

Какво каза Нетаняху в първото си изявление

В събота вечерта премиерът на Израел Бенямин Нетаняху направи телевизионно изявление, в което за първи път официално коментира ликвидирането на Насрала. Той го определи като "историческа повратна точка".

По думите му лидерът на Хизбула е бил "главният двигател на иранската "ос на злото".

Нетаняху добави и че ударът срещу Хизбула е също така послание към лидера на Хамас Яхя Синуар. За него се твърди, че е един от архитектите на масираната атака на Хамас през октомври миналата година, която доведе до пълномащабна война в Газа.

„Колкото повече Синуар вижда, че Насрала няма да дойде да го спаси, толкова по-големи са шансовете за връщане на нашите заложници“, каза Нетаняху.

Хамас все още държи около 100 израелски заложници, взети преди година.

Вижте също Кой е Хасан Насрала - убитият от Израел лидер на Хизбула

Какви са реакциите в САЩ

От своя страна САЩ, които са основен съюзник на Израел, изразиха подкрепата си за страната.

В изявление, публикувано от Белия дом в събота, президентът Джо Байдън каза, че "смъртта на Насрала от израелски въздушен удар е мярка, носеща справедливост за многото му жертви, включително хиляди американци, израелци и ливански цивилни".

"САЩ напълно подкрепят правото на Израел да се защитава срещу Хизбула, Хамас, хутите и всякакви други терористични групи, поддържани от Иран", се казва още в позицията.

"Президентът Байдън и аз не искаме близкоизточният конфликт да ескалира в по-голяма регионална война", каза вицепрезидентът Камала Харис и повтори формулировката на Байдън, че ликвидирането на Насралла е "справедлива мярка".

"Дипломацията остава най-добрият начин за предпазване на мирното население и постигането на трайна стабилност в региона", добави тя.

Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп все още не е коментирал събитията.

Какво казаха европейските лидери

Европейските лидери обаче по-силно акцентираха върху нуждата от спиране на огъня.

"Дипломатическото решение е единственият начин израелският и ливанският народ отново да заживеят в сигурност и стабилност", написа в Екс външният министър на Великобритания Дейвид Лами след разговор с ливанския премиер Наджиб Микати.

Външната министърка на Германия Аналена Бербок предупреди, че обстановката в Близкия изток е "изключително опасна" и разкритикува действията на Израел.

"Има риск от дестабилизиране на целия Ливан. И това по никакъв начин не е в интерес на сигурността на Израел", каза тя.

Разселени семейства, принудени да напуснат домовете си заради израелски удари, стоят в центъра на Бейрут заедно с багажа си, 28 септември 2024 г.

Междувременно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че е "сериозно обезпокоен" от "драматичната ескалация", наблюдавана в Ливан през последните 24 часа.

Какво казаха Иран и Русия

Кремъл осъди убийството на Насрала, като външното министерство на Русия го определи като "поредното политическо убийство".

"Това насилствено действие е изпълнено с още по-драматични последици за Ливан и целия Близък изток", се казва в съобщението.

По-рано Иран, който е основният спонсор на Хизбула, заплаши, че за убийството на Насрала ще бъде отмъстено, и обяви петдневен траур.

Има ли българска официална реакция

Българското външно министерство не е публикувало официална позиция след убийството на Насрала. От там обаче още преди дни призоваха българските граждани незабавно да напуснат на Ливан.

В събота беше съобщено и че е създадена работна група, която да координира извеждането на българските граждани и членове на техните семейства от страната.

По данни на ливанските власти общо близо 900 души са били убити при израелски удари за изминалата една седмица. Около един милион ливанци са бил принудени да напуснат домовете си заради израелските атаки, каза Насер Ясин, министърът, координиращ отговора на правителството при кризи, пред Ройтерс в събота.

Вижте също "Телефонът вече не е мой". Щом избухват пейджъри на Хизбула, значи всеки апарат може да бъде прихванат