Бунтът на Пригожин е провокиран от нареждане "Вагнер" да подпише договор с Шойгу, смятат САЩ

Руският военен министър Сергей Шойгу

Решението на Евгений Пригожин да се разбунтува срещу командването на руската армия е провокирано от нареждането на военния министър Сергей Шойгу частната военна групировка “Вагнер” да подпише договор с руското Министерство на отбраната. Това съобщи американското издание Вашингтон пост в неделя, като се позова на източници от разузнаването на САЩ.

В петък вечерта основателят на “Вагнер” обяви “марш на справедливостта” срещу ръководството на руската армия. В събота сутринта той обяви, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а конвой на “Вагнер” тръгна към Москва и стигна на 200 километра от руската столица. В събота вечерта Пригожин изненадващо прекрати похода на “Вагнер”, а впоследствие Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение Пригожин да замине за Беларус.

В неделя няколко американски издания съобщиха, че разузнавателните агенции на САЩ са имали информация за това, че Пригожин е подготвял бунт. Според Си Ен Ен американското разузнаване е разбрало, че основателят на “Вагнер” струпва оръжия, боеприпаси и военна техника до границата с Русия.

Формированието на “Вагнер” се бие на страната на Москва срещу Украйна и негови наемници бяха базирани в незаконно окупирани украински територии.

Американските медии съобщават също, че президентът на САЩ Джо Байдън и представители на Конгреса са получили от разузнаването информация за случващото се по-рано тази седмица. Според Ню Йорк таймс Байдън е разговарял с лидерите на Франция, Германия и Великобритания по темата.

Вашингтон пост съобщи, че разузнаването на САЩ е забелязало знаци за подготвяния бунт в средата на юни. Според източници на изданието ескалацията е провокирана от указ на руския министър на отбраната Сергей Шойгу от 10 юни.

Вижте също Шойгу нареди руските доброволчески отряди да подпишат договори с МО. Пригожин отказа да го направи

Той съдържа нареждане всички “доброволчески отряди”, които се сражават в Украйна, да подпишат договори с Министерството на отбраната до 1 юли. В указа не се уточнява за кои отряди става дума, но министерството неведнъж е определяло като “доброволци” бойците на “Вагнер”.

Тогава Пригожин каза, че “няма да подписва никакви договори с Шойгу”. Към този момент напрежението между основателя на “Вагнер” и ръководството на военното министерство и командването на армията вече беше публично известно.

Украинските служби също са наблюдавали с повишено внимание действията на Пригожин след указа на Шойгу на 10 юни, съобщи Вашингтон Пост, като се позова на високопоставен украински държавен служител. Киев е приел насериозно възможността Пригожин да се обърне срещу военното командване в Москва след този ход на Шойгу.

Изданието добавя, че американските служби не са разполагали с информация за точния характер на действията на Пригожин, нито за момента, в който той възнамерява да ги предприеме.

Вижте също Путин допусна Пригожин да замине за Беларус. Бойците на "Вагнер" минават под командването на армията

В петък вечерта основателят на “Вагнер” обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по лагери на неговите наемници и обяви “марш на справедливостта”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер”.

В събота сутринта основателят на “Вагнер” каза, че бойците му са поели контрола върху щаба на руската армия в Ростов на Дон, откъдето се координира командването на руските сили, който воюват срещу Украйна. По-късно през деня се появиха съобщения, че колоната от бронирани превозни средства на “Вагнер” е подминала град Воронеж и се движи в посока към Москва.

Руският президент Владимир Путин определи случващото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

В събота вечерта Пригожин каза в аудио съобщение в Телеграм, че прекратява похода на наемниците си към Москва. Президентството в Беларус съобщи, че е била постигната договорка с посредничеството на Александър Лукашенко.

По-късно Кремъл потвърди за споразумението. В съобщението се посочва, че Пригожин ще замине за Беларус, а делото срещу него за “призив за въоръжен бунт” ще бъде прекратено.

Бойците на “Вагнер”, които участваха в похода на Пригожин към Москва, няма да бъдат съдени, каза още Кремъл. Наемниците, които не участваха, ще преминат под прякото командване на руската армия.

Вижте също Бившият затворник, който заплаши Кремъл с оръжие. Кой е Евгений Пригожин