Забрана за смяна на пола при деца. Защо и ПП-ДБ тръгна да забранява нещо, което не е разрешено

Кирил Петков, Даниел Лорер, Божидар Божанов от ПП-ДБ. Колаж

В България няма ЛГБТ "пропаганда" в училище, но тя е превантивно забранена. ПП-ДБ се ангажира да поправи това недоразумение, но направи друго - предложи забрана на смяна на пола при деца, макар че и сега тя не е разрешена. Колко е лесно подхлъзването към предизборен популизъм?

На 7 август по предложение на проруската партия "Възраждане" парламентът приема с огромно мнозинство и набързо законова забрана за обсъждане на ЛГБТ теми в училище.

Няколко партии дори си оспорват авторството на тази забрана, което всъщност е на Русия на Владимир Путин. Има и предложения ЛГБТ "пропагандата" в училище да се надгради с наказания.

Междувременно "Има такъв народ" (ИТН) предлага законови промени за цензура на информации за половата идентичност и забрана на смяната на пола при деца.

Вижте също "Пълзяща антидемократична кампания". Защо ЛГБТ забраната отдалечава България от Европа

В този момент се намесва единствената формация, проявила здрав разум по време на обсъждането на поправките в закона и гласувала против тях - "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

На 22 август коалицията казва, че "още следващата седмица" ще внесе проект за промяна на спорните текстове в анти-ЛГБТ закона. Но не го прави.

Прави друго - на 11 септември внася предложение за забрана на смяната на пола на деца. Наред с още две предложения за промяна на Закона за закрила на детето.

В България няма нито една извършена операция за смяна на пола на деца. Така както няма и нито един доказан случай на ЛГБТ "пропаганда" в училище.

Защо въпреки това тъкмо по тези теми децата се превръщат в център на загриженост на политическите формации преди изборите на 27 октомври? И как ПП-ДБ се включи в тази спорна тенденция?

Само в последните два месеца в Народното събрание (НС) са внесени 7 законопроекта с промени в Закона за закрила на детето. Водеща по всичките е комисията по демографската политика, децата и семейството, чийто председател е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Народното събрание не трябва да работи в предизборни времена
Георги Богданов

"Народното събрание не трябва да работи в предизборни времена", каза директорът на неправителствената организация Национална мрежа за децата Георги Богданов. "То прави повече поразии, отколкото ползи за хората."

"Имаме далеч по-сериозни и нерешени теми за децата, като здраве и благополучие, а те се хванаха за операции за смяна на пола", каза директорката на неправителствената организация Асоциация "Родители" Яна Алексиева пред Свободна Европа.

Кой какво предлага и защо партиите искат да забраняват несъществуващи и вече забранени неща?

Какво предлага ПП-ДБ

ПП-ДБ предлага подобен на внесен близо месец преди това законопроект на ИТН за промяна на Закона за закрила на детето.

Разликата е, че ИТН иска забрана за смяната на пола на всички непълнолетни, докато предложението на ПП-ДБ предвижда изключения в "случаите, когато съществува сериозна опасност за живота или здравето им".

Българските закони и към момента не разрешават медицински интервенции за смяна пола. "В нормална ситуация изричното уреждане на такава забрана би било излишно", пишат вносителите в мотивите към законопроекта. Но те казват, че го правят, за да защитят децата и лекарите.

Даваме възможност на лекарите да си свършат работата
Катя Панева

"Наложи се да внесем предложението, защото това на ИТН ограничава случаите, когато има вродени малформации при деца. Там задължително трябва да има медицинска интервенция и ние даваме възможност на лекарите да си свършат работата", каза пред Свободна Европа Катя Панева от групата на ПП-ДБ, която е сред вносителите на законопроекта.

Тя добави, че има медицински случаи, в които се налага и хормонално лечение на деца.

ПП-ДБ се надява нейният законопроект да бъде разгледан заедно с този на ИТН и всички предложения да вървят в пакет към гласуване. Правилникът на НС предвижда това, ако по една и съща тема са внесени няколко предложения за промени и процедурите по разглеждането на нито едно от тях още не са започнали.

"Нека си спомним какво се случи със законопроекта за училищното и предучилищно образование. Имахме ли и имаме ли гаранции какво ще случи при гласуване в зала и къде ще се позиционират ГЕРБ, предвид какво направиха миналия път", написа Кристина Петкова от ПП-ДБ във Фейсбук.

ПП-ДБ предлага още да се забрани предлагането на информация на деца, която съдържа порнографско или опасно за психическото или физическото им здраве съдържание. Същата забрана се въвежда и за информация, която подбужда към употреба на неразрешени вещества и продукти.

Още две предложения в защита на децата

С друго предложение за допълнение на закона за детето ПП-ДБ настоява за "защита от политическа пропаганда, неистини и предизборни политически и партийни действия, които предизвикват страх, изолация и самота у детето и се отразяват на семейната среда".

В мотивите си вносителите посочват послания на партиите, които употребяват "най-големия страх на българския родител - здравето и психическото и физическото благосъстояние на децата".

За пример дават прокараната от "Възраждане" - с покрепата на ГЕРБ, част от разделеното ДПС, БСП и ИТН - забрана на несъществуващата ЛГБТ "пропаганда" в училищата.

Вижте също "Една партия вее знамето на собствената си глупост". Как джендърът "посяга на децата"

Забрана за политическа агитация сред децата има отдавна.

Законът за образованието забранява политическата и партийна дейност в учебни заведения. Законът за закрила на детето забранява снимки с деца, както и присъствие на деца на политически или синдикални мероприятия.

Новите текстове, според авторите, ще осигурят "защита на всички деца от нарастващата политическа агресия, насочена срещу тях". Вносителите обаче не описват как точно ще се прилага този общ текст.

Третият законопроект на ПП-ДБ засяга безопасността на децата онлайн, като се създаде национална телефонна и чат линия. И в момента има телефонна линия за онлайн тормоз, която се обслужва от неправителствени организации чрез Центъра за безопасен интернет. Идеята на ПП-ДБ е тази телефонна линия да бъде припозната от държавата и да премине към МВР.

Вижте също Колко струва спокойствието на родителите за безопасността на децата им онлайн

Какво не направи ПП-ДБ

ПП-ДБ не внесе предложение на промяна на забраната на т. нар. "пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация" в учебни заведения. Тя предизвика широка обществена и международна реакция, протести и петиции на учени и учители срещу нея. "Възраждане" ги заплаши, като извади имената и адресите им в черен списък.

"С действия в парламента, не само с постове, ще противодействаме на черните списъци към българските учители", написаха от ПП на 22 август със заявката, че следващата седмица ще внесат предложение за поправки в закона.

На въпроса защо това не се е случило пресцентърът на ПП, както и Катя Панева нямаха отговор.

Реалните проблеми на децата

Докато вървят дебатите по въпроса съществува ли ЛГБТ "пропаганда" в училище, една популярна сред децата инфлуенсърка показва как се шмърка т. нар. енергиен сниф.

Вижте също "Децата ни шмъркат боклуци". Какво е "енергиен сниф", чиято реклама предизвика възмущение

Веществото от години се продава свободно, но никой политик или регулатор не го е забелязал. Едва след надигналото се обществено недоволство от рекламата му, продуктът е забранен и изтеглен от пазара. След като здравните власти го идентифицират като "сериозна заплаха за здравето и безопасността на потребителите".

Според данните от последния доклад на ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), близо 20% от учениците в България са опитали наркотик поне веднъж в живота си и средно за страната 13% от учениците в 9-12 клас са употребявали дрога поне веднъж през последните 30 дни. В същото време държавата няма никаква подкрепа за децата, употребяващи психоактивни вещества.

Общо 52% от децата до 17 години казват, че законовото ограничение да не се продават алкохол и цигари в магазините не се спазва.

Всяко трето дете (33%) е в риск от бедност и социално изключване, а 17% от децата живеят в тежки материални и социални лишения, показва статистика на Националната мрежа за децата.

Близо 8% от децата са отпаднали от задължителното училищно образование.

Половината от тези, които са в училище, казват, че не получават психична подкрепа когато имат проблем или тя е трудно достъпна.

По данни на УНИЦЕФ всяко второ дете е преживяло някаква форма на насилие. 71% от ЛГБТ учениците са вербално тормозени, а 34% от тях са и физически тормозени. Законът на "Възраждане" оставя тези деца без никаква подкрепа.

Вижте също Русия и Унгария в огледалото. Как България прие "закон на омразата" срещу ЛГБТ хората