Полша неутрализира опит за саботаж, свързан с Русия и Беларус

Александър Лукашенко и Владимир Путин

Полските служби за сигурност са неутрализирали опит за саботаж, свързан с Русия и Беларус. Целта е била дестабилизаране на Полша, каза вицепремиерът Кшищоф Гавковски, цитиран от Ройтерс.

Варшава многократно обвинява Москва в опити за дестабилизация, но руската страна отрича. Полша е една от страните, които стоят най-твърдо зад Украйна от началото на непридизвиканата руска инвазия. Страната дели обща граница с Беларус и руския анклав Калининград, а пограничните зони често се стига до повишаване на политическото напрежение.

Вижте също Русия използва "хибридна агресия", за да повлияе на вътрешната политика в България, каза Запрянов

Саботьорите са действали от Беларус в сътрудничество с Русия. Те са били внедрени в институции на местната и централната власт, включително държавни компании, които изпълняват военни договори, каза Гавковски.

„Беларуските и руските външни служби... имаха конкретна цел - да придобият информация с цел изнудване, да изнудват лица и институции и да водят де факто кибервойна“, каза още полският вицепремиер.

По думи на Гавковски кибератаките срещу полските организации и институции са се удвоили през последната година, включително и тези, насочени срещу компании, които извършват военни доставки за Украйна.

Служби от САЩ и Европа многократно предупреждават за значително нарастване на кибератаките на Русия. Преди седмица съдът на САЩ обвини шестима руски граждани, петима от които - офицери от ГРУ, в заговор за хакване на компютърни системи и извършване на телеграфни измами.

В понеделник германското разузнаване отправи предупреждение за възможна атака на кибергрупа на руското военно разузнаване (ГРУ) срещу Европейския съюз (ЕС) и НАТО.

Беларус е най-близкият съюзник на Русия във войната срещу Украйна. От територията на страната, управлявана от диктатора Александър Лукашенко, бяха извършвани нападения руски нападения срещу украинска територия.

Вижте също "Ще използваме целия спектър от мерки". Защо Германия и Чехия обвиняват Русия в кибершпионаж