Политическа буря. Съветник на Орбан каза, че Унгария не би се съпротивлявала на руска инвазия

Премиерът на Унгария Виктор Орбан (в средата) и политическият му съветник Балаш Орбан (вляво)

Унгария вероятно нямаше да се съпротивлява на руска военна инвазия, а решението на президента на Украйна Володимир Зеленски да се противопостави на Русия е "безотговорно".

Това каза Балаш Орбан – политическият директор на щаба на унгарския премиер Виктор Орбан (двамата нямат роднинска връзка).

Думите му станаха известни в четвъртък и бързо предизвикаха политическа буря в Унгария. Опозицията в страната обяви изявлението му за "скандално" и поиска незабавната му оставка. А самият премиер Виктор Орбан беше принуден да заеме отбранителна позиция, като каза, че съветникът му е допуснал грешка.

Орбан остана най-близкият съюзник на руския президент Владимир Путин в ЕС дори и след непредизвиканата руска инвазия в Украйна. На няколко пъти именно той спъваше приемането на европейски санкции срещу Москва и се противопоставяше на военната помощ на блока за Украйна.

Вижте също "Украйна е нашето червено хапче". Какво се случва в летния лагер на Орбан

Кои думи предизвикаха политическата буря

Сега политическият директор в премиерския екип Балаш Орбан направи паралел между руското нахлуване в Украйна и смазването на унгарската революция от 1956 г. от съветски войски. Тогава хиляди унгарци се вдигат на бунт срещу комунистическия режим, но той е жестоко потушен от Червената армия на СССР.

„Като се има предвид 1956 г., вероятно нямаше да направим това, което Зеленски направи преди 2 години и половина, тъй като е безотговорно, тъй като виждаме, че той поведе страната си в отбранителна война, животът на много хора и много територии бяха загубени“, каза в четвъртък Балаш Орбан.

„Отново, това е тяхно право, това е тяхно суверенно решение, те имаха право да го направят. Но ако бяхме попитани, нямаше да ги посъветваме да направят това въз основа на случилото се през 1956 г.“, добави той.

"Ще предаде Унгария на руснаците без бой"

По-късно същия ден той публикува видео във Facebook , в което каза че думите му са били „умишлено погрешно изтълкувани“ и че „героите от 1956 г. са национални герои и паметта им е свята“. Обяснението му обаче не беше прието от опозицията.

Петер Маджар, лидерът на дясноцентристката опозиционна партия Тиса, веднага призова за оставката му.

„С тези думи Балаш Орбан унижи паметта на хиляди унгарски борци за свобода, стотици от които – за разлика от Балаш Орбан – бяха готови да жертват живота си за свободата и независимостта на своята страна“, каза Маджар.

„Правителството на Орбан ще предаде Унгария на руснаците без бой“, написа във Фейсбук и лидерът на лявоцентристката Демократическа коалиция, бившият премиер Ференц Дюрчани.

Какво каза Виктор Орбан

В петък самият премиер Виктор Орбан каза в седмичното си обръщение по националното радио, че по чувствителните въпроси е важно да се говори "много внимателно и ясно".

Вижте също "Трябва да изглежда, че нямаме проблеми". Как Орбан държи медиите под контрол


„Сега моят политически директор направи двусмислено изявление, което е грешка, тъй като нашето общество стои на основата на революцията от 1956 г., израснало е чрез нея“, каза Орбан.

Между 2500 до 3000 унгарци, предимно въоръжени цивилни, са убити по време на боевете между 23 октомври и 4 ноември 1956 г. срещу значително превъзхождащите ги по численост съветски войски. Тогава те нахлуват в Унгария, за да смажат реформаторския бунт.

Стотици хиляди унгарци бягат в изгнание след боевете, а събитията от 1956 г. се превръщат в символ на стремежа на унгарския народ към свобода до падането на комунизма през 1989 г.

Под управлението на Виктор Орбан Унгария отказа да се присъедини към санкциите срещу Кремъл заради военната му агресия срещу Украйна. Правителството поддържа тесни икономически отношения с Москва и също така отказа да изпрати оръжие на Украйна, с която има обща граница.

Вижте също Какво ще прави Брюксел, след като Унгария даде лесен достъп на руснаци до ЕС