Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Украйна е нашето червено хапче". Какво се случва в летния лагер на Орбан


Унгарският премиер Виктор Орба
Унгарският премиер Виктор Орба

Облечен небрежно в риза на сини и бели райета, с навити маншети и оранжева гривна на китката. Той прилича на турист от олинкузив в гръцки хотел. Чувства се като у дома и говори без задръжки. Какво се случва в румънския летен лагер на унгарския премиер Виктор Орбан?

Тушнад е малък румънски град в област Трансилвания. Известен е като спа курорт заради седемте си минерални извора. В района има голяма унгарска общност.

За унгарския премиер Виктор Орбан това е не само курорта за традиционното годишно джамборе за поддръжници на неговата управляваща партия „Фидес“. Но и място, където десният националист и приятелски настоен към Русия Орбан, очевидно се чувства като у дома си.

Тази година петдневният безплатен Летен университет и студентски лагер в Тушнад започна на 23 юли. В програмата традиционно има концерти, културни и спортни събития. Тук се случва и още нещо традиционно - Виктор Орбан произнася речи, в които очертава стратегическите си виждания и идеологическата насока на неговото националистическо правителство.

В предишни години речите му бяха използвани за сплотяване на неговите поддръжници, съобщаване на политическата му визия и провокиране и предизвикване на критиците му. Тази година унгарският премиер засегна много от обичайните си теми. Той критикува Европейския съюз и възхвалява бившия президент на САЩ и републикански кандидат за президент Доналд Тръмп. Не пропусна и церемонията по откриване на олимийските игри в Париж.

Ода за Тръмп

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналт Тръмп беше един от акцентите в речта на Орбан. Орбан каза, че Тръмп се опитва "да върне американския народ от постнационалистическа либерална държава към национална държава". По думите му Тръмп е бил наказан несправедливо, за да се попречи на изборната му кандидатура.

Топлите думи за кандидата на Републиканската партия не са изненадва, като се има предвид, че Орбан подкрепи Тръмп осем години по-рано, по време на президентската надпревара през 2016 г. През 2022 г., като президент, Тръм му върна жеста като публично подкрепи премиера на Унгария Виктор Орбан за нов управленски мандат.

Виктор Орбан е като икона за много консервативни популисти по света. Той е един от най-силните съюзници на Тръмп в Европа, като двамата лидери се виждат лично по различни въпроси, включително за имиграцията и войната в Украйна.

Пореден залп срещу ЕС

По време на речта си в румънския курорт Орбан разкритикува и санкциите на ЕС срещу Русия и се противопостави на военната помощ на блока за Украйна. От началото на юли Унгария пое ротационното председателство на съюза.

Според унгарския премиер позицията на ЕС може да се промени, ако Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември. "Тръмп е пред портите. Ако Европа не е преминала към политика на мир дотогава, ще трябва да го направи след победата на Тръмп", каза Орбан.

В речта си от 27 юли Орбан също осъди и нивата на имиграция в Централна и Източна Европа като повтори твърденията си, че „Западът е в упадък“.

Орбан говори за това, което според него са „християнски идеали“. Той критикува законите в различни държави, които подкрепят и защитават правата на ЛГБТ хората. Откакто дойде на власт през 2010 г., политическите му противници го обвиняват в разрушаване на демократичните институции на Унгария, завладяване на медиите и манипулиране на избирателната система.

В отговор ЕС задържа милиарди евро подкрепа за Будапеща заради отстъпление от демократичните принципи, злоупотреба с фондове на ЕС и неспособност да се защитят правата на малцинствата.

"Мисия за мир" за Украйна

Виктор Орбан води политика, за която твърди, че е „мирна мисия“, която има за цел да намери път за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна. По-рано този месец Орбан предприе несъгласувани с ЕС „мирни мисии“ до Москва и Пекин, целящи да постигнат споразумение за прекратяване на войната в Украйна. Това обаче предизвика възмущение сред останалите държави от ЕС.

Пред слушателите си в Тушнад Орбан защити вижданията си за прекратяване на войната в Украйна. Според него загубите, които търпят и двете страни във войната, подчертават "важността на външната намеса за постигането на мир".

Орбан сравни войната в Украйна с „червеното хапче“ от филма „Матрицата“. Меме, което беше популяризирано през последните години и прегърнато от крайнодесни групи. То е препратка към филма от 1999 г., където в една от сцените на главния герой Нео се дава възможност да вземе червено хапче, което ще му позволи да види света такъв, какъвто е или синьо хапче, което ще му позволи да остане в блажено невежество за реалност, скрита от зловещи сили.

Приемането на „червеното хапче“ въведе „изгодна позиция и ни дава напълно различна гледна точка“, каза Орбан, заявявайки, че и Украйна, и Русия са водени от собствените си възприемани истини и амбиции. "Ако зависи от двете страни, няма да има мир. [Мирът] трябва да се донесе отвън", подчерта той.

"Нелиберална държава"

Срещите в Тушнад започнаха след антикомунистическите революции от 1989 г. Първоначално лагерът е място за разговори между румънски и унгарски либерални елити. През 2010 г., годината, в която Орбан се върна на власт в Унгария, румънците вече не бяха поканени и събитието се превърна в "летен лагер" за „Фидес“.

„Тушнад е място на памет за Орбан. Той е участвал във всеки [лагер] от... 1990 г. насам. За него това е място със символично значение, дори на лично ниво“, каза за Свободна Европа историкът Стефано Ботони.

От това място през 2014 г. Орбан обяви намерението си да създаде "нелиберална държава" в Унгария, давайки за пример страни като Русия и Турция. След това, през 2022 г., Орбан се обяви срещу приемането на имигранти от други континенти в Европа и разви виждането си за „расово смесване“.

Тази реч беше критикувана в целия ЕС. Лидерите на седемте основни политически групи в Европейския парламент излязоха с обща критика на речта на Орбан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG