Какъв е планът на Зеленски за победа на Украйна срещу Русия

Украинският президент Володимир Зеленски участва във форум на лидерите на държавите от ЕС в Брюксел, 17 октомври 2024 г.

Незабавна покана за членство в НАТО и разрешение да използва западни оръжия по-дълбоко в територията на Русия.

Това са две от основните искания на украинския президент Володимир Зеленски, събрани в неговия „план за победа“ на Киев във войната срещу Москва.

В сряда Зеленски представи плана си пред украинския парламент, а в четвъртък го обсъжда с лидерите на Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Планът съдържа пет точки и три приложения, които обаче са засекретени.

Вижте също Зимата идва, на фронта е тежко, в САЩ има избори. Това ли е най-трудният момент за Украйна

Към част от тези точки Киев се стреми от дълго време насам, но така и не получава зелена светлина за действие от западните си съюзници.

Сегашният план идва в критичен момент от войната, когато руските сили напредват на източния фронт. Предстои тежка зима с прекъсване на електрозахранването, а президентските избори в САЩ в началото на ноември поставят под въпрос бъдещето на западната подкрепа за Киев.

„Планът за победа на Украйна е план за укрепване на нашата държава и на позициите ни. Целта е да бъдем достатъчно силни, за да сложим край на войната“, каза Зеленски в сряда.

Според него изпълнението на плана може да бъде задействано веднага и да сложи край на войната още през следващата година. Дали обаче това е възможно?

Ето какво предвижда планът на Зеленски за победа на Украйна и какви са реакциите на западните лидери, на които украинският президент прехвърля топката.

Покана за членство в НАТО

Първата точка от плана на Зеленски предвижда Киев да получи незабавна покана за членство в НАТО. Украинският президент иска страната му да получи поканата сега, но членството ѝ в алианса да стане факт, след като войната приключи. Целта е държавите от НАТО да не бъдат въвлечени в пряка конфронтация с Москва.

Такава покана според Зеленски няма да промени средата за сигурност на западните съюзници на Киев, но ще насърчи Русия да се ангажира с дипломация и ще подкопае мотивите ѝ да продължи конфликта.

Украйна поиска подобен вариант още на срещата на върха на НАТО в Литва миналата година, както и на срещата в САЩ тази година.

Вижте също "Сигнал за Русия, че играта е приключила". Защо Украйна иска покана за НАТО

Тогава алиансът потвърди, че Украйна ще получи покана за членство, но не фиксира точен момент за това.

Повече оръжия и по-малко ограничения как се ползват

Втората точка от плана е посветена на военния капацитет на Украйна и нуждата ѝ от още оръжия и системи за отбрана. Основното искане на Зеленски е Киев да получи разрешение да използва западни оръжия с голям обсег на действие, за да нанася удари по-дълбоко в територията на Русия.

Към момента Украйна може да изстрелва американски ракети само срещу цели в региони, разположени близо до границата с Русия.

Миналия месец се появи информация, че САЩ и Великобритания ще разрешат на Украйна да поразява цели по-дълбоко в руската територия, но в крайна сметка те запазиха ограниченията. Тогава руският президент Владимир Путин заплаши, че ако Западът позволи това на Киев, ще влезе в директна война с Москва.

Според Зеленски „връщането на войната в Русия чрез действия на руска територия“ ще промени общественото мнение там и ще накара руските граждани да разберат, че военните действия им се отразяват пряко.

В тази точка Зеленски поставя като приоритет и продължаване на украинското настъпление в Курската област, укрепване на позициите в Донецк и допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Киев иска всичко това да се случи още сега и да продължи до края на войната.

Инструменти за натиск

Като част от плана за победа Зеленски иска от съюзниците на Украйна да ѝ предоставят „цялостен пакет за неядрено стратегическо възпиране“, с който да оказва натиск върху Русия.

„Руското ръководство действа агресивно само когато е убедено, че няма да получи адекватен разрушителен отговор. Когато Русия знае, че ще има отговор, тя избира преговорите и мирното и стабилно съвместно съществуване“, гласи планът на Зеленски.

Вижте също Русия превзе Вугледар. Какво следва за армията на Украйна

В публичния текст на плана не пише подробно какви средства ще бъдат включени в този „пакет“, но Зеленски твърди, че той може да се покрие от подкрепата за Украйна, която вече е одобрена от САЩ.

Според Киев с тази мярка Русия ще бъде принудена или да започне дипломатически усилия за справедлив мир в рамките на следващите няколко месеца, или да загуби войната още през следващата година.

Икономика и ресурси

В четвъртата точка от плана влизат съвместната защита от САЩ и ЕС на природните ресурси на Украйна и чуждестранните инвестиции в страната.

Идеята на Зеленски е да гарантира, че „икономическият потенциал на страната ще се превърне в предимство за съюзниците и ще осигури съвместен икономически растеж, технологично развитие и връщане на средствата, използвани за подпомагане на Украйна по време на войната“.

Киев очаква тези икономически мерки да започнат още през декември тази година и да продължат „за постоянно“.

Перспективите след войната

Като последна точка от „плана за победа“ Зеленски иска част от американските войски, разположени в Европа, да бъдат заменени с украински войници след края на войната.

Според Украйна опитът на нейната армия трябва да се използва за укрепване на отбраната на НАТО.

Какви са реакциите

До момента реакциите от страна на западните съюзници на Украйна спрямо „плана за победа“ на Зеленски са ограничени. Лидерите от ЕС и НАТО не отхвърлят категорично плана, но и се ангажират веднага с изпълнението му.

Вижте също Тръмп, Харис и Украйна. По какво се различават кандидатите за президент на САЩ за войната

Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте коментира плана на Зеленски още в сряда, като каза, че той представлява „силен сигнал“ и западните съюзници на Украйна трябва да го „вземат под внимание“. Рюте обаче не зае ясна позиция по отношение на въпроса дали Киев да бъде поканен в НАТО.

„Планът има много аспекти и много политически и военни въпроси, които трябва да уточним с украинците, за да разберем какво се крие зад него, да видим какво можем да направим и какво не можем да направим“, каза още Рюте.

Посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит каза, че макар пътят на Украйна към членство в НАТО да е необратим, „в момента не сме на етап, в който алиансът да говори за отправяне на покана в краткосрочен план“.

Смит каза още, че позицията на САЩ по отношение на ограниченията за употреба на оръжия по-дълбоко в територията на Русия също остава непроменена.

На въпрос какво мисли за плана на Зеленски, германският канцлер Олаф Шолц отговори, че позицията на Германия по засегнатите въпроси е известна и „тя няма да се промени“.

Въпреки това част от най-близките съюзници на Украйна - представителите на балтийските държави, изразиха по-категорична подкрепа за инициативата на Зеленски. Министърът на отбраната на Литва Лауринас Кашчюнас дори настоя за незабавно членство, а не само покана за присъединяване на Киев към НАТО.

Вижте също Западът и Украйна нямат ясна идея за победа. Защо това е проблем