Русофил и защитник на Кремъл. Кой е Даниил - новият патриарх на България

Даниил Видински беше избран за патриарх на България, 30 юни 2024 г.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх на Българската православна църква (БПЦ) и Софийски митрополит. Той беше избран в неделя от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор на балотаж - спечели с три гласа пред Врачанския митрополит Григорий.

Двамата, заедно с митрополит Гавриил Ловчански бяха избрани преди десет дни от Светият Синод за кандидати за патриарх, след като през март почина Неофит.

"Със съзнание за собствено недостойнство, вярвам в Божията промисъл и Божията подкрепа'', каза пред журналисти новоизбраният патриарх.

Вижте също "Двама от тримата са с проруски интереси". Кои са кандидатите за патриарх

Патриаршеският църковен събор се проведе в академичната зала на Българската академия на науките. От 140-те делегати на събора - духовници и миряни, присъстваха 138, като за избор на патриарх е необходимо мнозинство от 2/3 от тях.

На първия тур за Врачанския митрополит Григорий гласуваха 64 делегати, за Видинския Даниил - 51, а за Ловчанския Гавриил - 19. Имаше 4 невалидни бюлетини. На втория тур за Даниил гласуваха 69 делегати, за Григорий - 66, имаше и три недействителни бюлетини.

138-те делегати на Патриаршеският избирателен църковен събор се събраха в БАН, 30 юни 2024 г.

По-късно в храма "Свети Александър Невски" Даниил получи инсигниите - знаците на патриаршеското достойнство - св. Кръст, и два енголпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица.

Патриарх Даниил получи и зелената патриаршеска мантия, бялата епанокалимавка и патриаршеския жезъл. Мантията е зелена, за да се отличава от червените мантии на Константинополските патриарси, подарявани им от Византийските императори.

Патриарх Даниил отправи молитва и благослови българския народ.

Интронизацията на Даниил в храма "Св Александър Невски", 30 юни 2024 г.

На церемонията присъства и Вселенският патриарх Вартоломей, главният мюфтия Мустафа Хаджи, президентът Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова, служебният премиер Димитър Главчев, председателката на парламента Рая Назарян, представители на политическите партии, както и посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова.

Изборът на патриарх идва "в момент на изпитания и смут за цялото човечество", каза Румен Радев в словото си в храма.

"Ето защо обръщаме поглед към патриарх Даниил с надежда да отстоява единството и автокефалността на нашата църква и добруването на отечеството", каза той.

След церемонията Румен Радев прие почетния строй на представителните роти от Националната гвардейска част. Радев и патриарх Даниил положиха венци и отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин.

Състоя се и тържествен марш на представителните роти от Националната гвардейска част, в чест на Даниил имаше и топови салюти.

Церемонията по интронизацията в храма завърши с обща снимка, 30 юни 2024 г.

Кой е Даниил Видински

Видинският митрополит Даниил е роден на 2 март 1972 г. в Смолян със светското име Атанас Николов. Завършва основното и средното си образование в родния си град. Висшето си образование завършва в СУ "Св. Климент Охридски", където започва да учи английска филология, но още на следващата година се пренасочва към Богословския факултет.

От 1997 г. е послушник в Хаджидимовския манастир "Св. вмчк Георги", след две години става монах и е ръкоположен за йеродякон. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично", където е ръкоположен за йеромонах, а две години по-късно става архимандрит.

През 2008 г. по решение на Св. Синод става епископ в храма "Св. Александър Невски". Назначен е за викарий последователно на Неврокопския митрополит Натанаил и митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. На 4 февруари 2018 г. е избран за Видински митрополит.

Новоизбраният Български патриарх и Софийски митрополит Даниил, епархийските митрополити и епископите на БПЦ се отправят в лития към храм „Св. Александър Невски“, 30 юни 2024 г.

Даниил е известен с отявлената си русофилия. Той реагира бурно при затварянето на Руската църква в София миналата година и изрази огорчение след решението за изгонването на предстоятеля й архимандрит Васиан и още двама духовници по подозрения в шпионаж.

"В настоящето смутно политическо време държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат", каза тогава Даниил.

И добави, че остава само "Христовата истина и любов, които са основа на личната ни и национална сигурност".

През ноември 2022 г., няколко месеца след началото на руската инвазия в Украйна, Даниил разпространи писмо до духовниците във видинската епархия с напътствия как в литургиите си да включват "особените прошения за мир".

В по-скоро политическо, отколкото духовно говорене, с наратива на путинската пропаганда, Даниил оневинява руските престъпления в Украйна. Сред указанията му присъства размишлението, че има тенденции "за посяване на омраза към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор".

Вижте също "Жреческа колегия на диктатора Путин". Как български свещеници са били изгонени от руската църква

През май 2023 г. в Видинската митрополия публикува видео с монолог на Даниил. На записа в продължение на близо час и половина той се опитва да обори изказвания на двама светогорски монаси за отбранителната война в Украйна и правото да защитаваш близките си.

В обръщението си Даниил повтаря основните опорки на руската прораганда и хибридната война, като се позовава на изказванията на експерти по международно право със съмнителна репутация и многократно цитира руската посланичка в България Елеонова Митрофанова.

Българска православна църква не излезе с позиция в нито един от двата случая. Малко преди да почине обаче, патриарх Неофит осъди войната в последното си богослужение за Богоявление, макар и без да споменава директно Русия.

Защо е важно кой ще е патриархът

Патриархът се ползва с първенство по чест пред всички архиереи, но - за разлика от папата в католическата църква - е пръв между равни. Той представлява църквата пред другите вероизповедания и пред властите. Свиква и ръководи заседанията на Светия Синод.

Решението кой ще застане начело на БПЦ е важно, защото от десетилетия тя е под влияние на Руската православна църква (РПЦ) и новият патриарх ще определи дали това ще остане така.

Изборът на българския патриарх се случва на фона на противопоставянето между вселенския патриарх Вартоломей и РПЦ, която той открито критикува за това, че споделя отговорността за войната на Русия в Украйна. Руският патриарх Кирил подкрепя военната агресия на Москва.

Отношенията се обтегнаха и от решението на Вселенския патриарх да даде автономност на Православната църква на Украйна, която Московската патриаршия не признава.

Тогава Даниил Видински атакува публично Вселенския патриарх и подкрепи позицията на Московската патриаршия, а Светият Синод се разграничи от действията му.

Your browser doesn’t support HTML5

Обяснено. Защо е важно кой ще бъде новият патриарх