Фундаментът на новия пилон, който Радев откри, е незаконен, съобщи Дневник

Новооткритият пилон в Ямбол

Фундаментът на пилона, който президентът Румен Радев откри в сряда в Ямбол, е незаконен, съобщи Дневник.

Това е вторият висок пилон с българското знаме, който Радев откри тази година, след като през юли откри и 111-метровия Пилон на Рожен. Около него се появиха съмнения за законността му, за липсата на прозрачност при събирането на парите и отчетността им.

Сега Дневник пише, че кметството в Ямбол е изградило цялото ново съоръжение там с документация за преместваем обект.

Според становище на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), предоставено на медията от читател, бетоновият фундамент с размери 7/7/2 метра представлява строеж по смисъла на Закона за устройство на територията и "не попада в хипотезата на преместваем обект, тъй като не може да бъде отделян от повърхността и преместван в пространството".

Дневник пише още, че въпросният документ е бил изпратен на кмета на Ямбол Валентин Ревански на 25 май и строежът е бил завършен въпреки това.

Инициативата за поставянето на пилона е на Община Ямбол. Голяма част от средствата са събрани от дарения. Според местната управа това е най-високият пилон с националния флаг в урбанизирана територия в страната.

По време на церемонията по откриването в сряда президентът нарече новия пилон "противоотрова срещу нихилизма". По-рано при откриването на Пилона на Рожен той обвини критиците на проекта в "нихилизъм и безродие".

След това беше критикуван, че е използвал думата „безродие“, която е пряко свързана с разрушителната кампания срещу т.нар. „безроден космополитизъм“ в СССР по времето на Йосиф Сталин.

Пилонът на Рожен също така предизвика широки дебати в публичното пространство за начините на изразяване на националното самочувствие и самосъзнание.

Вижте също Какво значи думата "безродие", използвана от Румен Радев