Невижданата Персия. Историята на хиляди стари снимки, изтекли от ирански архив

„Алхимик на работа“ в Иран в края на XIX век

Зъболекар преглежда персийския шах. Кюрдски вожд е пленен и окован във вериги, а мъж е заровен в пясъка, за да лекува ставните си болки. Такива случки са запечатани в хиляди снимки от Иран от края на XIX век. Дълго време те бяха скрити. Сега обаче са тук, за да покажат невижданата Персия.

В интернет изтече колекция от над 3000 снимки, които показват Иран по времето на династията Каджар (между 1789 и 1925 г.).

Изграждане на язовир на неопределено място

Наскоро беше потвърдено, че снимките са от архива на двореца Голестан в иранската столица Техеран.

Игра на шах

Правени са предимно в края на XIX век и са едни от първите снимки на днешен Иран, който тогава е бил познат официално като Персия.

Кадър от строежа на джамията Сепахсалар в Техеран в края на XIX век

В началото на юни снимките предизвикаха сензация, когато изтекоха в поредица от папки в Google Drive.

Мъжът от снимката най-вероятно се подлага на терапия за ставни проблеми, наречена псамотерапия, която се е практикувала за пръв път от древните гърци. Това е традиционно лечение, при което пациентите са заравяни до шията в горещ пясък. Днес е възродено в някои арабски страни.

Част от снимките от архива на двореца Голестан са били публикувани и преди. Пример за това е снимката по-горе, която в миналото е била погрешно описвана като изображение на крадец, който е „погребан жив“.

Други кадри обаче не са били публикувани никога преди. Някои от тях идват без описание и допълнителна информация.

Историкът Хамидреза Хосейни каза пред Радио Фарда (иранската служба на Радио Свободна Европа), че достъпът на широката общественост до снимките досега е бил изключително труден.

„Сякаш се опитваха да ги държат възможно най-далеч от очите на обществеността“, каза Хосейни.

Публикуването на снимките предизвика остра реакция от страна на иранските държавни медии.

Един от свързаните с правителството новинарски сайтове разкритикува изтичането на кадрите, като написа, че „във всички страни публикуването на музейно съкровище без разрешение е престъпление“.

Снимките обаче са достатъчно стари, за да може днес да се считат за обществено достояние. Това означава, че законите за авторското право вече не се прилагат за тях.

Освен това Иран още не е подписал международната Бернска конвенция за защита на литературните и художествените произведения.

Кралски лагер близо до Дастерд, Северен Иран. Снимката е от август 1894 г.

Не е ясно каква е мотивацията зад теча на кадрите. В миналото дворецът Голестан е бил критикуван, че ограничава достъпа до снимки в огромния си фотоархив.

Сред хилядите изображения има и такива с еротични елементи и голи фигури. Те са цензурирани с многослойни физически покрития, както се вижда от снимката по-долу.

На няколко от снимките е изобразен Насер ад-Дин Шах, крал от династията Каджар, управлявал Иран от 1848 г. до убийството си през 1896 г.

Зъболекар преглежда Насер ад-Дин Шах.

Насер ал-Дин е допринесъл за началото на така наречения „златен ве“ на иранската фотография.

„Джуджетата“ в двора на Насер ал-Дин Шах

Шахът пътува много в Европа и става ентусиазиран привърженик на фотографията - технология, която се разпространява на Запад около средата на XIX век.

Плененият вожд на мангурите, кюрдско племе в Северозападен Иран

Шахът е бил опитен фотограф и се смята, че е заснел няколко от снимките сред изтеклите в архива.

Портрет на Анисодолех, съпругата на Насер ал-Дин. Предвид характера на този кадър е почти сигурно, че самият шах е неговият автор.

Много от снимките са ясни и с голяма дълбочина, а тези качества са характерни за кадрите от най-добрите фотоапарати по онова време.

Няколко от изображенията са правени извън Иран, вероятно от шаха или фотографите му по време на някое от многобройните му пътувания в чужбина.

Тбилиси в края на XIX век

Горната снимка например показва централната част на Тбилиси.

Истанбул в края на XIX век

След изтичането на снимките ръководството на двореца Голестан от своя страна обяви, че в най-скоро време ще публикува кадрите.

Вижте също Миг преди СССР. Как изглежда Русия след Октомврийската революция