Жертви и десетки хиляди евакуирани. Как изглеждат наводненията в Централна и Източна Европа

Хора се прегръщат, след като са били евакуирана от наводнената си къща в Йесеник, Чехия, 15 септември 2024 г.

Най-малко десет души са загинали вследствие на наводненията в Централна и Източна Европа, а други са в неизвестност, съобщиха световните агенции в понеделник. Силно засегнати са граничните райони между Чехия и Полша.

Там местните власти съобщават за срутени мостове и стотици разрушени къщи заради придошлите реки, а в Източна Румъния цели села и градове бяха заляти при рекордните наводнения.

Разрушени къщи след наводнението в Йесеник, Чехия, 16 септември 2024 г.

До тях се стигна, след като през последните дни проливни дъждове обхванаха части от Европа, преди всичко Румъния, Чехия, Австрия и Полша.

Мъж стои пред наводнена къща в румънското село Слобозия Коначи на 14 септември 2024 г.

Положението остава особено тежко в Румъния. Там броят на жертвите при наводненията достигна шест души.

Десетки хиляди хора останаха без електричество през уикенда. В евакуирането на местните жители се включиха военни лодки и самолети.

Местни жители спасяват възрастна жена от надигащите се води в румънското село Слобозия Коначи на 14 септември 2024 г.

Повече от 12 000 души бяха евакуирани и в Чехия, съобщи премиерът Петр Фиала в неделя вечерта. Той свика извънредно заседание на правителството за понеделник.

В понеделник чешката телевизия съобщи и за първата потвърдена жертва от наводненията в страната. Там придошлата река Морава заля град Литовел, разположен източно от столицата Прага. Около 70% от града е под вода, каза неговият кмет във видео във Фейсбук. Заради наводненията са затворени училища и здравни заведения.

Мъж върви край завлечени коли след обилните валежи, в Йесеник, Чехия, 16 септември 2024 г.

Заради придошлите води в друг голям чешки град - Острава, беше временно затворена и електроцентрала, осигуряващо парно и топла вода на града, както и два химически завода.

Човек кара велосипед близо до високите нива на водата на река Ниса Клодзка при водноелектрическа централа в Ниса, Полша, 15 септември 2024 г.

В понеделник правителството в Полша съобщи, че обявява бедствено положение. Там в неделя един човек загина вследствие на наводненията, а ден по-късно беше съобщено и за втора жертва.

Полският заместник-министър на вътрешните работи Чеслав Мрочек каза пред Полското радио в понеделник, че хиляди пожарникари, полицаи и войници са се включили в акциите по спасяване.

Снимка от въздуха, направена на 15 септември 2024 г., показва изглед към наводнените улици в Глухолази, Южна Полша.

В Австрия нивата на реките и резервоарите спаднаха през нощта, тъй като дъждът намаля, предава Ройтерс. Въпреки това властите там казаха, че се подготвят за втора вълна, тъй като се очакват отново силни валежи и през следващите часове.

До момента се съобщава за един загинал в Австрия вследствие на наводненията.

Работници издигат мобилни стени срещу наводнения на брега на река Дунав в Братислава, Словакия, неделя, 15 септември 2024 г.

На фона на покачващото се ниво на Дунава, Словакия и Унгария също съобщиха, че се подготвят за евентуални извънредни ситуации.

В България служебният премиер Димитър Главчев свиква в понеделник работна среща в Министерския съвет във връзка с тежката ситуация в Централна и Източна Европа, причинена от рекордните валежи и наводненията. Във фокуса на обсъждането ще бъде въпросът дали бедствието налага превантивни действия и от страна на българското правителство.

Наводненията в региона идват в края на най-горещото лято на Земята, регистрирано от учените. В много европейски страни, включително в България, се развиха големи пожари.

По-горещата атмосфера, причинена от измененията на климата, води и до по-интензивни валежи, пише Асошиейтед прес.

Вижте също "Горим". Пожарът, който погълна къщи и опря в оградата на Боряна