Изтекла давност. НАП се спаси от над 5 млн. лв. глоба заради теча на данни през 2019 г.

Румен Спецов - изпълнителен директор на НАП

Националната агенция за приходите (НАП) се размина с глоба в размер на 5,1 млн. лева. Финансовото наказание ѝ беше наложено след големия теч на данни на 15 юли 2019 г.

Административният съд в София реши да отмени глобата поради изтекла давност, наложена на НАП през август 2019 г. от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) заради изтичането на данните на над 5 милиона български граждани.

Още тогава НАП оспори глобата пред Софийския районен съд, но той потвърди наказателното постановление чак в началото на ноември 2023 г. Така делото за глобата отиде при следващата инстанция - Административния съд.

Вижте също НАП оспорва глобата от 5,1 млн. лева. Ще опитва да си ги вземе от хакерите

Абсолютна давност

НАП позовава обжалването си на член от Накателния кодекс (НК), който гласи че давността, която изключва налагането на глоба, е 4 години и половина. Това означава, че тя е изтекла на 15 януари тази година.

Представителят на КЗЛД твърди, че давността е 5 години, се разбира от протокола на заседанието. Т.е. че изтича на 15 юли, но не са посочени аргументите на комисията за това.

Върховен административен съд (ВАС) приема в задължителната си практика, че изпълнителната давност за имуществените санкции е 5 години. Този въпрос обаче може да бъде поставен когато е налице влязло в сила наказателно постановление. Такова в случая с НАП няма.

Какво се случи през юли 2019 г.

На 15 юли 2019 г. се разбра, че хакери са източили от масивите на НАП данните на 4 млн. живи български граждани и на още около 1 млн. починали. Това стана ясно след като "анонимен руски хакер" изпрати имейли до български медии.

Подсъдими по делото са изпълнителният директор на компанията “ТАД Груп” Иван Тодоров и експертът по киберсигурност Кристиян Бойков, обвинен като пряк извършител на хакерската атака срещу информационната система на НАП.

Делото срещу тях беше внесено в Софийски градски съд (СГС) в началото на миналата година. От тогава насам е връщано два пъти на прокуратурата и все още предстои да започне по същество.

Вижте също "Дигитален Чернобил". Какви са рисковете от теча на данни от НАП и как да се предпазим