"Да, България" наказа Мустафа Емин заради случая в "Пирогов"

Мустафа Емин вече подаде оставка като съветник на военния министър

Националната контролна комисия на партия "Да, България” наложи наказание “предупреждение за изключване” на своя член Мустафа Емин за инцидента на 28 август в спешната болница “Пирогов”.

Заради него той вече подаде оставка като съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев с мотива, че иска да спре атаките срещу правителството.

В края на миналия месец медицинска сестра от "Пирогов" написа във Фейсбук, че Емин е злоупотребил със служебното си положение, докато е бил в детска травматология с детето си и се е държал арогантно. Той отрече тези твърдения и поиска проверка по случая.

За проверка от здравното министерство настоя и Тагарев. Такава беше извършена и от болницата. В нея обаче се казваше само, че медицинските специалисти са спазили служебните си задължения, но не беше споменато нищо за държанието на Емин.

Проверка започна и "Да, България", като тогава той съобщи, че ще "замрази" участието си в Националния съвет на партията ", за да бъде тя безпристрастна.

Решението за наказанието му е взето от членовете на комисията след обстойно проучване на фактите, изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Емин, който е дал обстойни обяснения, се казва в официалното съобщение на партията.

Единодушно (7/7) членовете на комисията са преценили, че той нарушава два члена от устава на партията:

  1. направените от г-н Мустафа Емин пред служители на болницата референции към връзките му с изпълнителната власт представляват нарушение на заложената в Устава цел на партия “Да, България” за институционално укрепване вместо политически произвол;
  2. поведението на г-н Мустафа Емин в болницата и приносът му към поддържане на случката във фокуса на общественото внимание са допринесли за уронване на престижа на организацията в съчетание с огромното медийно внимание и разразилите се спорове в социалните мрежи, почиващи на частична информация или предположения.

Според комисията последващото поведение на Емин показва липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и на отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан.

Неговият фокус остава върху твърденията в публичното пространство, че е изискал неговото дете да бъде прието с приоритет (факт, който не се потвърждава категорично от събраните доказателства), а не върху позоваването на лични връзки. Комисията намира това за утежняващо отговорността обстоятелство, се казва още в съобщението на "Да, България".

Възможните наказания са забележка, предупреждение за изключване, изключване.

Вижте също Неизговореното след обвиненията към Мустафа Емин. Какъв е големият проблем на здравеопазването