"Той радикализира позициите си". Може ли Румен Радев да бъде поставен в изолация

Плакат, сниман на протест срещу президента Румен Радев в началото на юни

Той разделя българите, олицетворява българите или вреди на българите? Кое от трите прави президентът Румен Радев, който наскоро обвини в "безродие" група българи, а после каза, че Украйна е тази, която "настоява" да води война. Има експерти, които смятат, че Радев трябва да бъде поставен в изолация.

Някои искат импийчмънт за него, други го одобряват. Двете полярни мнения за президента Румен Радев съжителстват, откакто в България започна политическа криза, довела до няколко служебни правителства, назначени от държавния глава.

В края на миналата седмица възмущението стана по-отчетливо отпреди - заради това, че президентът "радикализира позициите си и всява раздор". Така смятат журналистът и политик Асен Агов и журналистът Петър Карабоев. И двамата са експерти по международна политика от две различни поколения.

В "Студио България" на Свободна Европа те коментират три факта, които свидетелстват за радикализация у президента:

  • След посещението на Володимир Зеленски в София на 6 юли, Радев обвини правителството в това, че защитава чужди интереси като помага на Киев.
  • В четвъртък, 13 юли, президентът събра поне пет обидни думи в едно изречение, за да опише една група българи - тези, които не одобряват издигането на 111-метров пилон в Родопите, върху който се вее гигантско българско знаме. По думите му тези хора изразяват "нихилизъм", "безродие" и "безчестие", а освен това искат да "охулят" и "сломят" идеята за пилона със знамето.
  • Ден по-късно президентът коментира войната в Украйна с думи, които досега не е изричал. Доскоро той казваше, че иска войната да спре с преговори, без да признава, че този призив помага само на Москва. Сега той се изрази директно: каза, че Украйна настоява да води войната, с което зае открито руска позиция.

Реакцията на останалите политически играчи срещу действията на президента е закъсняла, каза Асен Агов. "Но те тепърва могат да го поставят в изолация или в пълен локдаун, вместо да се опитват да влизат в безпрецедентната ситуация по стартиране на процедура по импийчмънт", добави той.

Най-важното от интервюто

„Радев си повярва, че може да управлява еднолично външната политика, отбраната, икономиката и каквото се сетите на България“, каза Карабоев;

„Не сме виждали толкова активен вицепрезидент, имаме почти клонинг на президента. Двамата вършат дейности, които са далеч от правомощията им“, каза Карабоев;

„В България се създава от президента Радев и от група от парти съвършено погрешна представа за това каква е външната политика, политиката по отбрана и сигурност и кои са приоритетите ни“, каза Карабоев;

„Следващите три години от неговия мандат трябва да бъдат прекарани в политически локдаун. Той трябва да се изрази в това, че другите, които са избрани да управляват страната, би трябвало да не се срещат с него, да не му позволяват да своеволничи във външната политика, отбраната и националната сигурност“, каза Агов.

Радев радикализира позициите си

Това е еволюция на разбиранията на президента Радев

„[На Рожен] нямаше промяна на позицията, или нещо ново, което да чуваме. Напротив. Това е еволюция на разбиранията на президента Радев“, каза Петър Карабоев. По думите му държавният глава върви „с малки стъпки“ към радикализиране на позициите си.

„[Радев] си позволява да радикализира позицията и да сее раздор като лепи етикети, много грозни, водещи до заплаха, диктатура и преследване на сънародници, от хората, които му симпатизират, това имам усещане, че ще се засили“, каза още Карабоев.

Вижте също Какво значи думата "безродие", използвана от Румен Радев

Действията на президента издават политическа неподготвеност

Според двамата журналисти с последните си действия Румен Радев е показал, че не е подготвен да изпълнява поста, който заема. Това отчасти се дължи на бързия му скок от професионален военен директно към президентската институция без друг път в политическата кариера преди това.

Той нищо не разбира от политика. Нищо. Нула. И затова се опитва да надвика политиците,

„Той нищо не разбира от политика. Нищо. Нула. И затова се опитва да надвика политиците, а със силата на гласа си, белким някой му повярва“, каза Агов. Той добави, че пример за това е тезата му от началото на войната, че „Русия ще спечели войната“.

Според Агов позициите на президента за войната са го лишили от авторитет пред партньорите на България в НАТО и ЕС.

Вижте също "България получава шанс". Какво показа посещението на Зеленски в София

Президентството има необичайно висока активност

В последните седмици президентът и вицепрезидентът проявяват необичайно висока активност за постовете си, смята Петър Карабоев. Изненадата идва от това, че от пресслужбата на Радев и Илияна Йотова постоянно съобщават за свои активности, което е необичайно за институция, която „е с доста, доста ограничени правомощия по конституция“ във връзка с управленските им функции.

Това се случва най-вече по отношение на външната политика, но също и по отношение на отбраната, икономиката и други сфери. Това е следствие и на дългото управление на Радев чрез назначените от него няколко служебни правителства между 2021 г. и 2023 г.

Това може да бъде видяно в последните семици, както в действията на Радев, така и в тези на вицепрезидентката Илияна Йотова. Българският вицепрезидент по правило би трябвало да се занимава с молби за помилване на осъдени, с предоставяне на българско гражданство и с предоставяне на убежище.

По нито едно от тези неща те нямат правомощия

„Тя се изказва за отношенията със Северна Македония. Говори как в Созопол ще има гигантски световен културен център. При срещата със Зеленски от президентството предложиха икономически проект. По нито едно от тези неща те нямат правомощия“, каза Карабоев и добави, че това ще продължава, докато институциите не реагират и не кажат, че това са лични мнения на тези двама души.

Вижте също В коалиция "с прищипан нос". Каква е цената на компромиса при новото правителство

„Политически локдаун“ вместо импийчмънт

След серията изказвания на Радев няколко протеста и един депутат поискаха неговият импийчмънт с обвинение, че той разединява нацията. Импийчмънтът представлява процедурата по предсрочното прекратяване на мандата на президента и вицепрезидента.

Процедурата обаче може да започне само във връзка с държавна измяна и нарушение на конституцията.

Според Агов и Карабоев към момента стартирането на процедура е много трудна задача, най-малкото защото това е безпрецедентна в историята на страната ситуация.

Според Асен Агов обаче е възможно политическите партии да поставят Радев в изолация или „пълен политически локдаун“. Това означава президентът да не участва във вземането на нито едно решение за страната.

Следващите три години от неговият мандат трябва да бъдат прекарани в политически локдаун

„Следващите три години от неговият мандат трябва да бъдат прекарани в политически локдаун. Той трябва да се изрази в това, че другите, избрани да управляват страната, би трябвало да не се срещат с него, да не му позволяват да своеволничи във външната политика, отбраната и националната сигурност“, каза той.

Вижте също "Трудно може да се намери нарушение". Кога може да се иска импийчмънт на Радев