Украински военни са провели операция по море и въздух в Крим, твърди Киев

Нос Тарханкут в Крим, 2017 г.

Украински военни са стигнали до нос Тарханкут край село Маяк в анексирания от Русия полуостров Крим и са провели "специална операция" с плавателни съдове и самолети. Това съобщи представителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Андрий Юсов.

Операцията е проведена в нощта срещу Деня на независимостта на Украйна - 24 август. Крим беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г. Новината идва на фона на продължаващата от месеци украинска контраофанзива.

В четвъртък ГУР публикува видеозапис от операцията с коментар: "Държавното знаме отново се развя в украинския Крим". В него се казва, че военните са извършили десант от морето в района на селищата Еленовка и Маяк и са влезли в бой с руските сили.

"Подразделенията на ГУР извършиха десант в рамките на специална операция, всички задачи са изпълнени", каза през изданието "Хромадске" Юсов, а пред друго издание уточни, че след операцията няма регистрирани украински жертви.

"Не можем да разкрием всички подробности, но има загуби сред противниковия личен състав, както и сред силите и средствата", добави той.

Руските власти не са коментирали операцията, но руският проправителствен телевизионен канал SHOT съобщи, че в близост до нос Тарханкут се е чула стрелба. Очевидци от местен къмпинг са разказали, че са видели "две гумени лодки недалеч от брега" и "в тях е имало 10 непознати".

В село Маяк край нос Тарханкут се намира базата на 3-ти радиотехнически полк в състава на радиотехническите войски на Въздушно-космическите сили на Русия. По данни на проекта Крим. Реалии на Радио Свободна Европа в района се намира и радиолокационен център - радиолокационна станция "Небо-М" и радиолокационна станция "Каста-2Е2". В този периметър са подготвени позиции за противовъздушна отбрана.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски неведнъж е казвал, че войната няма да свърши, докато Украйна не си върне полуострова. Русия незаконно го анексира през 2014 г., след военна операция на войници без означения, за които отричаше да са нейни.

Вижте също Пет години вече. Как Русия първо отричаше, а после си призна за инвазията в Крим