Депутат от "Възраждане" прояви агресия срещу колега от ПП-ДБ, който не подкрепи анти-ЛГБТ закона

Депутатът от "Възраждане" Коста Стоянов и депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков. Колаж

Депутатът от "Възраждане" Коста Стоянов е проявил физическа и вербална агресия срещу колегата си от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Явор Божанков в четвъртък в кулоарите на парламента. Това съобщи самият Божанков във Фейсбук, като публикува и видео.

Инцидентът става факт само ден след като в парламента беше приет с голямо мнозинство и на две четения едно след друго законопроект, насочен срещу споменаването на ЛГБТ общността пред деца.

Въпросната поправка в Закона за предучилищното и училищното образование беше внесена от "Възраждане" и получи широка подкрепа от всички останали групи и независими депутати, с изключение на тези от ПП-ДБ. Именно Божанков беше сред малкото активно критикували законовите промени, определяйки ги като "хомофобски" и "популистки".

Вижте също Русия и Унгария в огледалото. Как България прие "закон на омразата" срещу ЛГБТ хората

В четвъртък сутринта депутатът от ПП-ДБ е бил атакуван от Стоянов с подвиквания "ей, пе*ал, ей пе*ал". На видеото, разпространено от Божанков, се вижда как колегата му от "Възраждане" се приближава агресивно с наведена глава към лицето му и го блъска с гърди.

Реакцията на Божанков е да изблъска обратно с ръце Стоянов. Освен това го пита: "Ти осмокласник ли си?" Стоянов е един от активните говорители на "Възраждане" срещу ЛГБТ общността. Той е председател на парламентарната комисия за децата, младежта и спорта.

Свидетел на цялата сцена е Ивайлов Чорбов, друг народен представител от "Възраждане". Той придружава Стоянов, докато двамата се отдалечават по коридора, след като Божанков на висок глас е предупредил колегата му да не го блъска.

"Това не е първият подобен случай. Много са. Споделям го, за да си дадем сметка на какво са способни тези хора и какво ще се случи, ако бъдат овластени", написа депутатът от ПП-ДБ към видеото си във Фейсбук.

Подобни нецензурни и хомофобски подвиквания по негов адрес имаше и по време на дебата по поправката в Закона за предучилищното и училищното образование в пленарната зала в сряда.

Божанков беше един от депутатите, който посочи, че подобно законодателство се използва за репресии в Русия, както и че то е плод на "предизборен популизъм".

След едно от изказванията му на трибуната групата на "Възраждане" го изпрати с масово викане, като един от най-активните в това отношение депутати беше зам.-председателят на групата Цончо Ганев.

Забраната за т.нар. "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация" сред деца беше подкрепена от "Възраждане", ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и всички 16 независими депутати.

Основните критики срещу законопроекта дойдоха от няколко депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ. Сред аргументите им бяха, че определението за термина "нетрадиционна сексуална ориентация" е лишено от смисъл, заимствано е от статия в Уикипедия и противоречи на основни демократични ценности, закрепени в Европейската конвенция за правата на човека, например.

Вижте също "Евтин популизъм". Депутатите забраниха ЛГБТ "пропагандата" сред деца с "текстове от Уикипедия"