Грузинските църкви, които изобразяват комунистите в ада

Стенопис изобразява грузинския монах Гавриил Ургебадзе, който подпалва знамето с лика на Владимир Ленин.

Една икона в катедралата в Тбилиси разпалва дебат. Причината е, че на нея е изобразен съветският лидер Владимир Ленин. Сега се оказва, че това не е единствената църква в страната, която включва комунистически лидери в стенописите си.

Ако се вгледате по-внимателно в стенописите в църквата в Суджуна в Западна Грузия, вероятно ще се изненадате.

Сред различните грешници, погълнати от пламъците на ада, ясно се вижда изображението и на основателя на Съветския съюз Владимир Ленин.

Фреска в църква в Суджуна. Ленин се вижда в центъра на долната част на изображението.

Това е един от църковните стенописи, изобразяващи съветски лидери, който стана известен, след като през януари изображението на Йосиф Сталин в катедралата в Тбилиси предизвика общественото недоволство. То беше залято с боя от активист, а впоследствие беше премахнато.

Детайл от творбата

Давит Хидашели е един от иконописците, които изрисуват църквата в Суджуна през 90-те години на миналия век. Това е малко след като Грузия възвръща независимостта си след 70 години атеистично съветско управление. Пред грузинската служба на RFE/RL той казва, че изображението на Ленин олицетворява безбожието на политическата система, която "пожертва милиони хора и задуши развитието на обществото".

Грузинската служба на RFE/RL открива, че църквата Суджуна не е изключение.

Детайл от икона в катедралата "Света Троица" в Тбилиси показва Света Матрона Московска с образа на съветския диктатор Йосиф Сталин.

В църква в източно предградие на Тбилиси, носеща името на монаха Гавриил Ургебадзе, стенопис изобразява известен исторически протест, при който Ургебадзе подпалва огромен плакат на Владимир Ленин по време на парад в Тбилиси през 1965 г. Монахът умира през 1995 г., а през 2012 г. е обявен за светец.

Стенопис изобразява грузинския монах Гавриил Ургебадзе, който подпалва знамето с лика на Владимир Ленин.

Някои от православните християни в Грузия обаче не са толкова склонни да допуснат образите на съветските лидери в религията. През 2022 г. художничката Теа Инцкирвели е помолена да пресъздаде емблематичната сцена с изгарянето на плаката от Ургебадзе, но по-късно клиентите ѝ я молят да закрие лицето на Ленин.

Версиите "преди" и "след" на една и съща икона показват как образът на Ленин е скрит в окончателния вариант.

Друг политико-религиозен стенопис се намира в катедралата на град Рустави, близо до Тбилиси. Той е почти идентичен с фреската в Суджуна, на която е изобразен Ленин, но включва и етническия грузинец Сталин.

Част от фреската в катедралата на Рустави, на която са изобразени Ленин и Сталин

Иконописецът Давит Хидашели казва, че рисуването на комунистическите управници е било идея на самите иконописци, а ръководителят на катедралата не е обърнал внимание на това кой е изобразен. Но той разказва, че един енориаш в Рустави забелязал, че Сталин е нарисуван и помолил младите художници да не продължават.

"Частично се съгласихме и видоизменихме лицето му. Но можете да го разпознаете поне по мустаците му", казва Хидашели.

Грузия не е единствената бивша комунистическа страна, чиито художници са включили бившите си лидери в църковните стенописи. В Черна гора анонимен художник на фрески е изобразил югославския лидер Йосип Броз Тито в ада в църквата "Възкресение Христово" в Подгорица заедно с идеолозите на социализма Карл Маркс и Фридрих Енгелс.

Картина в църквата "Възкресение Христово" в Подгорица изобразява (горе вдясно) Йосип Броз Тито, Карл Маркс и Фридрих Енгелс.

Когато фреската е открита през 2014 г., църквата е подложена на известни критики за смесването на политиката с вярата, но църковен водач тогава казва пред журналисти, че триото "олицетворява комунистическото зло на Балканите" и добавя, че на художника трябва да бъде "позволена свободата да вижда нещата както иска".

Вижте също Семейно богатство. Как се завладява банковият сектор в Азербайджан