Политиката в спалнята, Борисов в пералнята, Нинова в бара. Има ли граници за смеха от Габрово

Карикатури на жени от преговорния екип на ГЕРБ за съставяне на ротационно правителство са поставени в легло, от което дават пресконференция на ГЕРБ. До спалнята има нощно шкафче с чекмедже, в което се виждат банкноти. Композицията е част от карнавала в Габрово.

Водещи политици бяха изобразени в сатирични макети и картини, преминали по улиците на Габрово. В събота там се проведе ежегодният карнавал, който съвпада с дните около празника на града - 17 май.

Композиция с Асен Василев и Кирил Петков от "Продължаваме промяната" показа зацапано бельо и пералня, от която се подава главата на Бойко Борисов от ГЕРБ.

През 2024 г. карнавалът се провежда под мотото "Make карнавал, not war" (Прави карнавал, а не война).

Корнелия Нинова от БСП , облечена в червена рокля за бар и с роза в устата, се обляга на тухлена стена. "Браня си розата със зъби и нокти", "казва" тя, а зад нея са закачени снимките на 8 души от левицата с надпис "вътрешна опозиция" - Румен Радев, Георги Първанов, Сергей Станишев, Ваня Григорова и други.

Пред публиката дефилираха най-малко 70 картини и 25 макета.

Делян Пеевски от ДПС всеки миг ще се удуши в хомот, боядисан в червено и синьо. Наречен е "Г-н Магнитски, пръв евроатлантик!"

Шествието преминаваше по улиците на Габрово в продължение на два часа.

Джо Байдън и Доналд Тръмп танцуват зад надписа "Сърдити старчета". Наблизо има и други сатирични забележки за напредналата им възраст като кандидати за поста президент на САЩ.

По традиция шествието започва от Националната Априловска гимназия, преминава през площад „Възраждане“, после покрай Лъвов мост и приключва при кръговото движение близо до Консултативната поликлиника.

"Демокрацията по света се обединява", пише под композиция със знамената на Русия, Китай, Северна Корея и Иран.

Карнавалът е наследник на габровската "Олелийня" от 30-те години на миналия век. Олелийнята е била веселба на открито и е свързана със сгледа на младите булки, омъжени през зимата, пише БТА.

Истинският кмет на Габрово - Таня Христова, облечена като Елена, предизвикала Троянската война, реже с гигантска ножица опашката на габровска котка - онази от вицовете, която трябва да е с отрязана опашка, за да може след нея да се затваря по-бързо вратата и да не изстива стаята.

Шествията се организират от общината, подготовката за тях трае няколко месеца. В Габрово има карнавална работилница, в която художници, шивачи и доброволци изработват три-четириметрови макети на политици и на известни личности.

Освен традиционен карнавал в Габрово паралелно се провежда и ревю на котки на името на Розмари Казасова, създателка на проявата. Ревюто има конкурсен характер.

Една от котките, участващи в шествието

Вижте също Прасе, тиква, кампания. Как карикатура за Пеевски и Борисов се появи на плакати и билбордове