Канада обяви иранската Революционна гвардия за терористична организация

Членове на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция маршируват по време на годишния военен парад, който отбелязва годишнината от избухването на опустошителната война между Иран и Ирак от 1980-1988 г., 22 септември 2018 г.

Канада включи иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР) в своя списък с терористични организации и посъветва всички канадски граждани в Иран да напуснат страната. Решението означава, че сега канадските власти могат да разследват живеещите в северноамериканската страната бивши високопоставени официални представители на Техеран.

Това става факт четири година и половина, след като в началото на 2020 г. пътнически самолет беше свален малко след излитането си от Техеран. Всички 176 пътници на борда му загинаха, а около половината от тях бяха канадци. Обявяването на Революционната гвардия за терористична организация отдавна се иска от ирански емигранти и роднини на жертвите от сваления полет PS752.

Вижте също Защо е важно какво се случва в Иран

"Канада ще използва всички възможни средства за борба с терористичната дейност на КГИР", каза канадският министър на обществената сигурност, демократичните институции и междуправителствените въпроси Доминик Леблан, цитиран от Ройтерс.

По думите му решението на Отава се базира на "много силни и убедителни доказателства". САЩ обявиха иранската Революционна гвардия за терористична организация още през април 2019 г.

Канадската външна министърка Мелани Джоли припомни, че Отава е прекъснала дипломатическите отношения с Техеран преди няколко години и призова всички канадци в Иран да се приберат в страната си.

Асоциацията на семействата на украинския полет PS752 излезе с изявление, в което благодари на правителството и на "всички политически партии, активисти и лица, които допринесоха за това постижение".

От асоциацията изказаха благодарност "и на смелите хора на Иран, които се изправиха срещу тази потисническа организация и непрекъснато подкрепяха семействата на жертвите".

Асоциацията също така заяви, че продължава да настоява за другите си искания, включително разглеждане на делото за свалянето на пътническия самолет пред международен съдебен състав.

Вижте също "Касапинът от Техеран". Кой е Ебрахим Раиси, загиналият ирански президент

Техеран осъди решението на Отава, определяйки го като "неразумна и неконвенционална политически мотивирана стъпка".

"Действието на Канада няма да има ефект върху легитимността и възпиращата мощ на Революционната гвардия", каза говорител на иранското външно министерство, цитиран от Ройтерс.

Правителството на Джъстин Трюдо не беше склонно да определи КГИР като терористична организация заради опасения, че включването ѝ в този списък би имало непредвидими последици, включително и за иранците в Канада, които се противопоставят на режима.

Трюдо даде знак за този ход по-рано тази година на възпоменателна служба за жертвите на сваления самолет. На 8 януари той каза, че неговото правителство търси начини да добави КГИР към списъка на терористичните организации.

Включването в този списък дава възможност на канадските разследващи да повдигнат обвинения на всеки, който финансово или по друг начин подкрепя обявената за терористична група, а банките могат да замразят активи.

През 2022 г. Отава включи в този списък и силите Кудс, клон на КГИР. Канада скъса дипломатическите си отношения с Иран още през 2012 г.

Вижте също Как смъртта на Раиси може да предизвика състезание за власт в Иран