Украйна може да спре Путин. Ето защо

Колаж със снимка на автора Димитър Бечев на фона на автомобил с изрисуван Z - буквата, която се превърна в символ на руската инвазия в Украйна.

Неуспешна контраофанзива, блокирана помощ за Украйна, изчерпващ се човешки ресурс: Путин вярва, че войната се обръща в негова полза, и за това има някои основания. Към началото на идната година обаче балансът на силите ще започне да се обръща отново в полза на Украйна, пише Димитър Бечев. Ето защо.

Преди две години Русия нападна Украйна, очаквайки така наречената "специална военна операция" да се увенчае с успех в рамките на броени седмици. В Киев трябваше да дойде на власт марионетна власт, вероятно начело с близкия приятел на Путин Виктор Медведчук.

По план огромни части от Украйна щяха да попаднат под руска окупация, включително големи градове като Харков, Одеса и Днипро.

Руските планове обаче претърпяха крушение. Украйна не само не колабира, а се съпротивлява успешно срещу агресорите. Единственият областен център, попаднал под руски контрол в началото на войната - Херсон, беше освободен през октомври 2022 г.

След като изтласкаха руските войски от покрайнините на Киев и Чернигов, украинците възстановиха контрол върху Харковска област. Тази година те накараха Черноморския флот да се редислоцира от Севастопол в Новоросийск, след като около една трета от него беше извадена от строя.

Вижте също Как Украйна, която няма флот, удря руските сили в Черно море

Специалната военна операция доведе до смъртта на над 70 хил. руски военнослужещи, според изчисления на БиБиСи.

Въпреки това Путин вярва, че войната се обръща в негова полза. За това има основания.

Неуспялата контраофанзива и балансът на силите

На първо място, украинското контранастъпление от лятото и есента не постигна успех. Пробивът в Запорожка област не се състоя, а руската отбранителна линия удържа.

На второ място, след петмесечни усилия Русия успя да превземе Авдиивка, град в покрайнините на Донецк. Това стана с цената на огромни загуби – числото на ранени и убити е около 16 хил., плюс около 600 бойни машини (танкове, бронетранспортьори и т.н.). Но руският натиск продължава в други сектори на Донбас, както и по границите на Харковска област.

Вижте също Какво да очакваме, след като Украйна се изтегли от Авдиивка

Трето, не спират ударите по въздух по украинските градове. И не на последно място, растат и жертвите от украинска страна. В неделя украинският президент Володимир Зеленски призна, че 31 хил. украински военнослужещи са били убити от 24 февруари 2022 г. насам.

Дългосрочно балансът на силите е отново в полза на Русия. Украйна изпитва недостиг на муниции. Пакетът военна помощ, предложен от Джо Байдън, е блокиран в долната камара на Конгреса.

Европейските съюзници пък все още нямат достатъчен военнопромишлен капацитет, за да отговорят на нуждите по фронта.

Крайният резултат е, че Русия, чието производство е на пълни обороти, има превес 5 към 1 по отношение на огневата мощ. Недостигът скоро може да засегне и украинската противовъздушна отбрана и все по-голям брой руски ракети и дронове да започнат да поразяват цели по цялата територия на Украйна. В това време Москва получава помощ – боеприпаси и дронове - и от съюзниците си – Северна Корея и Иран.

Същото се отнася и за човешкия ресурс. И без официална мобилизация Русия успява да генерира достатъчно големи сили – около 80% от нуждите си. Сравнително добрите финансови условия поддържат интереса в по-бедните краища на Руската федерация.

Средната възраст на служещите в украинската армия междувременно е над 40 години. В момента в Киев се опитват да прокарат законова поправка, с която мобилизационната възраст на бъде намалена от 27 на 25 години. Но последната не е особено популярна сред украинското общество.

Вижте също Зеленски говори за 31 хил. убити украински войници. Какво знаем до момента

Какви са прогнозите

Това не значи, че войната вече е загубена и Путин ще може да наложи волята си на Украйна.

Руските локални офанзиви не е задължително да доведат до пробив на фронта и стратегически обрат в конфликта. В идните месеци ще видим как украинските сили се окопават и укрепват фронта, прибягвайки към отбранителна стратегия.

В същото време Киев разработва нови военни способности и тактически прийоми. Ударите по цели на Черноморския флот с военноморски дронове са прекрасен пример в това отношение. Благодарение на тях търговският трафик по Черно море е на практика възстановен.

Украинците все повече поразяват и стратегически важни цели в самата Русия – например петролния терминал при Уст-Луга, недалеч от Санкт Петербург. Трябва също да се има предвид, че руските ресурси не са безкрайни – загубите на военна техника не могат да бъдат запълнени бързо нито пък новите попълнения да бъдат обучени, екипирани и пригодени за настъпателни операции.

Вижте също "Остър недостиг". Какво следва, ако Украйна свърши ракетите за "Пейтриът"

Към началото на идната година балансът на силите ще започне да се обръща отново в полза на Украйна. Европейските съюзници на Украйна ще са в състояние да произвеждат достатъчно големи обеми боеприпаси. От друга страна руската икономика, която в момента е изкуствено „напомпана“ благодарение на огромните военни разходи (поне 6% от БВП през 2024 г., но вероятно и повече), ще започне да се задъхва.

Някои проблеми са вече видни с просто око – например високата инфлация, предизвикана от уголемените бюджетни плащания, недостига на работна ръка и ръста на заплатите във военните предприятия.

За да удържи на военния натиск, Украйна ще продължава да разчита на помощ от Запада. През последните месеци видяхме подписването на военни споразумения с ред страни от НАТО и ЕС – например с Италия и Канада, чиито лидери посетиха Киев по повод годишнината от руското нашествие.

На 26 февруари Еманюел Макрон беше домакин на среща на върха с участието на редица европейски водачи включително германския канцлер Олаф Шолц и президента на Полша Анджей Дуда. Посланието към Путин е, че поне в ЕС „умора от Украйна“ не съществува и че военната подкрепа ще продължи.

Вижте също Как играта на ЕС с думите осигури на Украйна помощ от 50 млрд. евро

Проблемът обаче си остава САЩ. Дори и пакетът на Байдън по чудо да мине през Камарата на представителите, бъдещето на американската политика е обвито в неяснота.

Не съществува съмнение, че Путин залага на завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом. От Тръмп се очаква да сключи сделка с Кремъл зад гърба на Киев. Дори и това да не се случи, той може да преустанови помощта за Украйна или пък да я използва, за да извива ръцете на Зеленски, както – спомняме си - е правил и преди. Дали сметките на Путин ще излязат прави ще разберем през идната година.

Междувременно войната в Украйна ще продължава със същата ожесточеност. Путин няма да се спре пред нищо в стремежа си да завоюва колкото се може по-голяма част от съседната страна и да превърне остатъка във васал на Москва. Украинците няма да капитулират пред Кремъл.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Вижте също "Най-големият риск за 2024". Какво иска да прави Тръмп, ако отново стане президент