"С пълна сила". Нетаняху изключи варианта за спиране на огъня в Ливан

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху даде да се разбере, че Тел Авив изключва всякаква възможност за спиране на огъня в Ливан сега. Той направи това при кацането си в Ню Йорк в четвъртък вечерта за Общото събрание на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Нетаняху каза, че политиката на Израел „е ясна – продължаваме да удряме „Хизбула“ с пълна сила и няма да спрем до постигането на целите си, основната от които е завръщането на жителите на севера в безопасността на домовете им“.

Изявлението му идва на фона на предложеното от САЩ и ЕС 21-дневно спиране на огъня в Ливан. Целта на идеята е да се даде време евентуалната пълномащабна война да бъде избегната с дипломатически средства.

Вижте също "Телефонът вече не е мой". Щом избухват пейджъри на Хизбула, значи всеки апарат може да бъде прихванат

След началото на израелските удари по цели на подкрепяната от Иран шиитска групировка Хизбула в Ливан са загинали стотици души, а десетки хиляди са евакуирани. Израелските лидери заявиха, че възнамеряват да спрат продължаващия над 11 месеца огън през границата от военната групировка, който накара десетки хиляди израелци да евакуират домовете си в северната част на страната.

В четвъртък Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че при въздушен удар в предградие на Бейрут са ликвидирали командира на дроновете на Хизбула Мохамед Хюсеин Сурур. По-късно тази информация беше потвърдена и от самата групировка.

"Сега сме изправени пред риска от неограничена война. Нова пълномащабна война може да бъде опустошителна както за Израел, така и за Ливан", каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин след разговори със своите британски и австралийски колеги в Лондон.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с израелски представители в кулоарите на ООН, обсъждайки с тях предложението за примирие. Той заяви, че големите държави, европейците и арабските нации са обединени: „Всички говорят с един ясен глас за необходимостта от това прекратяване на огъня.“

Междувременно крайнодесен партньор в коалиционното правителство на Нетаняху заплаши, че ще се оттегли от управлението, ако бъде постигнато примирие в Ливан.

„Ако временно прекратяване на огъня стане постоянно, ние ще подадем оставка от правителството“, каза министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, ръководител на партията „Еврейска сила“, която осигурява на Нетаняху парламентарно мнозинство.

Вижте също "Пощенска кутия". Какво знаем за ролята на българска фирма в доставката на пейджъри за Ливан