Израел и Хизбула изстреляха стотици ракети едни срещу други

Огън и дим в южен Ливан, заснет рано сутринта в неделя, 25 август. Израел съобщи, че е нанесъл удари по страната, в която е базирана ислямистката организация Хизбула, след като е установил, че групировката се готви да нападне Израел.

Рано сутринта в неделя Израел нанесе въздушни удари по южен Ливан. Тел Авив ги определи като превантивни и насочени към ислямистката групировка Хизбула, която е базирана в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Новината дойде едновременно със съобщението, че Хизбула е изстреляла стотици ракети по Израел, за да отмъсти за свой командир, убит преди месец.

Вижте също Какво е Хизбула в Ливан и ще влезе ли във война с Израел

Общият брой на ракетите, изстреляни в неделя от двете страни, е над хиляда. Израел обяви извънредно положение за две денонощия.Масираните взаимни удари идват на фона на 10-месечна война, която Израел води в Ивицата Газа срещу Хамас – друга групировка, обявена за терористична от САЩ и ЕС, която е съюзник на Хизбула. Събитията от неделя сутринта могат да сложат край на международните усилия за прекратяване на огъня в Газа.

Вижте също Каква е разликата между Хамас и Хизбула

Те могат и да предизвикат глобална война с участието на САЩ, Иран и въоръжени групировки в района на Близкия Изток, пише агенцията.

Към 11 часа в неделя ударите продължават с по-малка интензивност. Двете страни твърдят, че взимат на прицел само военни обекти. Броят на жертвите и пораженията не е известен. Най-малко трима души са убити в ударите по Ливан.

Удари по Израел се очакват, откакто през юли бяха убити двама души от ръководството на две ислямистки групировки – в Иран беше ликвидиран лидерът на Хамас Исмаил Хания, а в Ливан беше убит висшият командир на Хизбула Фуад Шукр. Израел потвърди, че стои зад убийството на Шукр.

Вижте също Елиминиране на ръководството. Кой е убитият лидер на Хамас Исмаил Хания