Пак "в името на децата". ИТН иска да се ограничи достъпът до научна информация за пола

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов по време на парламентарното заседание в петък

Незабавно след края на лятната ваканция на депутатите да бъдат приети законови промени, с които да се ограничи достъпът до научна информация за пола на разнообразни обществени места. За това настоя "Има такъв народ" (ИТН) по време на заседанието на парламента в петък.

Освен това партията иска и поправки, с които да се забранят медицински интервенции за смяна на пола при деца. Те обаче и към момента не са разрешени в България, за всякакви възрасти.

Законопроект на ИТН с идентични предложения беше внесен още през ноември миналата година и отхвърлен от парламента. Сега обаче депутатът Александър Вълчев прочете специална декларация, в която отново призова за бързото му приемане. Тя идва само седмица след като парламентът прие поправка, с която забрани обсъждането на ЛГБТ теми в училищата.

Всичко това се случва два месеца преди предсрочните избори, които ще се проведат на 20 октомври.

Вижте също Кой е "по-по-най" в забраната на ЛГБТ

Забраната на ЛГБТ темите в училище предизвика протести. Тя беше осъдена от юристи и правозащитници, които припомниха, че такъв закон се използва в Русия като инструмент за репресии.

Въпреки това депутатите от разпадналото се "Величие" дори поискаха тя да бъде разширена, като се добавят и наказания при нейното нарушаване. Идеите бяха аргументирани като опит превантивно "да бъдат защитени децата".

Какво предлагат от ИТН

Сега от ИТН също аргументираха законопроекта си с обяснението, че той е в името на "превантивната защита на децата". Поправките, внесени от тях, са в Закона за закрила на детето, Закона за здравето, Закона за социалните услуги и Наказателния кодекс и могат да бъдат разделени на две части:

  • забрана на "излагането, представянето, предлагането или по какъвто и да е друг начин разпространението на територията на предучилищните и училищните заведения, както и на други обществени места, посещавани от деца в извънучебно време, на информационни или други материали със съдържание, което не съответства на разбирането за пол като биологична категория";
  • забрана на "представянето, рекламата и извършването на медицински дейности с методи или технологии за промяна на биологичния пол на лица под 18 години".

До какво може да доведе първата забрана

Първото предложение е свързано с решението на Конституционния съд от 2021 г. Тогава той прие, че понятието „пол“ следва да се разбира само в биологичния му смисъл, а не и в смисъла на социална роля.

Съвременната наука обаче прави разлика между двете, като аргументите за това са пространно описвани от биолози, психолози, психоаналитици и други специалисти от десетилетия. Основното схващане е, че освен биологичните признаци полът има и небиологично, социално измерение, включващо определени поведенчески и културни характеристики.

С предложението на ИТН обаче достъпът до всякаква научна информация по тази тема ще бъде ограничен, отбелязват в своите становища над 20 граждански организации, сред които "Национална мрежа за децата", Фондация "Образование без раници", Фондация "Четене", Антикорупционен фонд, Български център за нестопанско право. Те се обявяват против законопроекта.

Особено проблематична според тях е идеята информационни материали да бъдат забранени на всички "обществени места, посещавани от деца в извънучебно време", както е записано сега в предложението.

С такава неясна и широка формулировка на практика ще бъдат засегнати всякакви обществени места, включително медицински центрове, болници, книжарници, библиотеки, музеи, защото и те са посещавани от деца под 18 години. Точно те обаче имат функцията да предоставят разнообразна и нецензурирана научна информация.

"Предлаганите текстове са широко формулирани, позволяват свободно тълкуване, с което ще бъде заглушен и манипулиран свободният български дебат по тези въпроси", се казва в становището на организациите.

Вижте също Иван, учителят. Какво е да си едновременно гей и преподавател след новия закон срещу ЛГБТ хората

Как да се забрани нещо, което така и така не е разрешено

Декларацията на ИТН, изчетена в петък от Вълчев, обаче изобщо не засегна тази точка от законопроекта. Вместо това депутатът се фокусира изцяло върху тезата, че някой рекламира смяна на пола пред българските деца, и съответно говори за предложението на ИТН за ограничения при медицинските дейности за смяна на пола.

Като аргумент, той каза, че в свой доклад Съветът на Европа е изискал "процедурите за правно признаване на пола да бъдат открити за малолетни". Това е невярно твърдение, както е описано в просторен материал на Factcheck още преди няколко месеца.

Освен това обаче българските закони и към момента не разрешават медицински интервенции за смяна пола, и то не само за лица под 18 години, а за всякакви възрасти. Затова и от НМД посочват, че "нищо по същество не налага нормирането" на такава забрана.

"Не ни е известно подобни процедури да се извършват с деца в кое да е медицинско заведение в страната. Нещо повече, що се касае хормоналното интервениране за промяна на пола – припомняме, че същото, поради причиняваната „детеродна неспособност“, в българското наказателно право се счита за причиняване на тежка телесна повреда", добавят от организацията.

Освен това от НМД, Българския хелзинкски комитет и останалите над 20 организации посочват, че целта на този законопроект изглежда не е заявената "защита на децата". Той противоречи на конвенциите за правата на човека и реалните му ефекти биха били дискриминационни.

"Децата не могат да бъдат повод за предизборен популизъм и демагогия", пишат от НМД.

Вижте също "Третият пол" е конституционен. Как политическата употреба на основния закон води до абсурд

ИТН предлага тези законови промени два месеца преди предсрочните избори.

При предишния неуспешен опит да бъдат прокарани, за тях гласуваха 73 депутати - по 10 от ГЕРБ и от ИТН, 33 от "Възраждане", 19 от БСП, както и независимият тогава Радостин Василев.

Против предложението гласуваха 22 народни представители от "Продължаваме промяната- Демократична България", 28 от ДПС и един от ГЕРБ. Въздържаха се 21 от ГЕРБ, 26 от ПП-ДБ и един от ДПС.

Вижте също "Няма ги ни-къ-де". Как живее последната буква на ЛГБТ