ДПС-Доган ще работи с ИТН за правителство с третия мандат

Представителите на ДПС-Доган. На преден план в средата: Джевдет Чакъров

ДПС-Доган ще положи усилия за съставяне на правителство с третия мандат на "Има такъв народ" (ИТН). Това каза депутатът Джевдет Чакъров по време на среща с ИТН в сряда.

Чакъров е част от представителите на разцепилото се ДПС, които останаха лоялни на почетния председател Ахмед Доган. Лидерът на другата част от движението - Делян Пеевски, вече каза, че не вижда възможност за правителство, и призова ИТН да върне мандата неизпълнен.

Вижте също "Започва битка за марката ДПС". Докъде стига контролът на Доган и Пеевски в партията

Срещата на ДПС-Доган с ИТН дойде ден след като партията на Слави Трифонов проведе срещи с представители на двата лагера от разпадналата се парламентарна група на "Величие". От кръга около Ивелин Михайлов отказаха подкрепа за правителство, докато депутатите около Николай Марков харесваха плана на ИТН и казаха, че ще продължат преговорите.

Сега от ДПС-Доган казаха, че осъзнават, че шансовете за формиране на кабинет "са минимални", но вярват, че това все пак още е възможно.

"Трябва да положим всички възможни усилия да се състави правителство с оглед на изключителна криза, в която се намира страната", каза по време на срещата в сряда съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов посочи, че намирането на мнозинство за правителство е нужно заради няколко приоритета, сред които съдебна реформа, пълноправно членство в Шенген, както и заради номинирането на български еврокомисар.

Срещата между ИТН и ДПС-Доган в сряда

Както Свободна Европа писа, крайният срок за обявяване на кандидатури за комисари изтича на 30 август. Както правителството, така и партиите обаче не казват дали изобщо е започната процедурата по номинации.

"Събитията много ни притискат. Сега трябва да предложим наш еврокомисар. Едно служебно правителство не мисля, че има легитимност да посочва това важно лице", каза Йорданов в сряда.

В отговор от ДПС-Доган казаха, че споделят мнозинството от приоритетите на ИТН и ще работят за формирането на редовен кабинет, така че те да бъдат реализирани.

Вижте също Христо Иванов призова ПП-ДБ да работи с Доган срещу Пеевски. Възможно ли е това

Дотук се стигна, след като в началото на юли ГЕРБ предложи правителство с бившия председател на парламента Росен Желязков за премиер на страната. То обаче не беше подкрепено, а в хода на гласуването парламентарната група на ДПС се разцепи заради конфликта между Пеевски и Доган, който призова партията да не подкрепя кабинета на ГЕРБ.

Вторият мандат трябваше да отиде при ДПС, но заради разцеплението, парламентарната ѝ група се смали. Така ПП-ДБ стана втора сила в парламента, затова и вторият мандат отиде при нея.

Формацията обаче не намери подкрепа за антикорупционни реформи и върна мандата неизпълнен.

Впоследствие президентът връчи третия мандат на ИТН. През следващите дни от партията са обявили срещи и с БСП, "Възраждане", ПП-ДБ и ГЕРБ. От тези формации обаче само от БСП казаха, че виждат възможност за кабинет с третия мандат.

Вижте също "От една изолация на друга". Защо ГЕРБ получи седем мандата за кабинет, но не управлява