Техеран е готов да прекрати ядреното противопоставяне със Запада, каза иранският президент

Иранският президент Масуд Пезешкиан

Иран е готов да прекрати ядреното си противопоставяне със Запада. Това каза иранският президент Масуд Пезешкиан пред Общото събрание на ООН във вторник. Той призова и за прекратяване на войните в Украйна и Близкия изток чрез диалог.

Изказването на Пазешкиян идва на фона на продължаващата 11 месеца война в Газа и на покачващо се напрежение в Близкия Изток. В този период на няколко пъти Израел и действащата в Ливан Хизбула си разменяха удари. През последните дни Израел извърши редица атаки срещу нейни членове, както и срещу Южен Ливан. Групировката е обявена за терористична от САЩ и е подкрепяна от Иран.

Пезешкиян положи клетва като президент през юли, след като през май при катастрофа с хеликоптер почина президента Ебрахим Раиси.

Вижте също "Касапинът от Техеран". Кой е Ебрахим Раиси, загиналият ирански президент

„Готови сме да се ангажираме с участниците в JCPOA (Съвместния всеобхватен план за действие), ако ангажиментите по JCPOA се изпълняват изцяло и добросъвестно. Диалогът по други въпроси може да последва“, каза Пезешкиян в речта си по време на годишната среща на ООН на 24 септември.

Ядреното споразумение JCPOA е подписано през 2015 г. от Китай, Франция, Русия, Великобритания, Германия, САЩ, Иран и Европейския съюз. През 2018 г. президентът Доналд Тръмп обаче едностранно изтегли Съединените щати от сделката и отново наложи финансови санкции срещу Техеран.

Президентът Джо Байдън се опита да възобнови споразумението, но Вашингтон и Техеран не постигнаха съгласие по условията.

Пезешкян каза, че Иран се надява на облекчаване на санкциите, които той нарече „разрушителни и нехуманни оръжия, предназначени да осакатят икономиката на една страна“.

Той призова за нова световна реалност, която да се фокусира върху възможностите, „вместо да бъде обсебена от предполагаемите заплахи“, като каза, че може да се навлезе в нова ера.

„Тази ера ще започне с признаването на загрижеността на Иран за сигурността и сътрудничеството по отношение на взаимните предизвикателства“, каза той.

Отношенията между Иран и Запада се влошиха, след като подкрепяната от Иран организация Хамас, която е определена като терористична организация от САЩ и Европейския съюз, нападна южен Израел на 7 октомври 2023 г., и след като Техеран увеличи подкрепата си за войната на Русия в Украйна.

В речта си пред Общото събрание на ООН Пезешкян каза, че Иран иска „мир за всички и не търси война с никого“, както и спешната необходимост от прекратяване на военните действия в Украйна.

„Подкрепяме всички мирни решения и вярваме, че диалогът е единственият начин за разрешаване на тази криза“, каза той.

Пезешкян също така остро разкритикува Израел за това, което той нарече „геноцид в Газа“. Той поиска международната общност да се ангажира с трайно и незабавно прекратяване на огъня там, както и в Ливан.

По-рано Пезешкян предупреди, че въздушната кампания на Израел в Южен Ливан в отговор на атаките на Хизбула „може да се превърне в регионална война“.

В интервю, излъчено на 23 септември, Пезешкиян каза пред Фаред Закария от CNN, че Иран подкрепя „Хизбула“, тъй като групировката „не може да се справи сама“ с атаките.

Вижте също "По-съпричастни". Какъв е животът на жените в Иран две години след смъртта на Махса Амини