"Нямам политическа подкрепа". Христо Хинков няма да бъде здравен министър след ротацията

Христо Хинков беше критикуван и от представители на правителството заради решението му да уволни директора на "Пирогов"

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков съобщи, че няма да остане на поста си след ротацията на премиерите на "Продължаваме промяната - "Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ през март.

"Имам усещането, че нямам политическа подкрепа", каза той пред журналисти в парламента и отбеляза, че решението е лично негово.

Това се случи малко след като в началото на новата пленарна сесия в четвъртък ГЕРБ поиска ротацията на премиера Николай Денков с вицепремиера и външен министър Мария Габриел да е при пълен мандат на кабинета. Смяната на местата им беше част предварителното споразумение на двете формации за общо управление, когато правителството беше сформирано през юни 2023 г.

Вижте също Ротация, Конституционен съд и регулатори в Космоса. Капаните през новата парламентарна година

"Тъй като ще има смяна на конфигурацията с политическо мнозинство, именно то, с неговата реакция по мои управленски решения, ми подсказа, че би трябвало да се оттегля след ротацията", коментира в четвъртък Хинков, като отбеляза, че е казал това на партията, чийто член е - ДСБ.

Той уточни, че началото на проблема е почти от началото на мандата му, но с "дребни административни недоразумения", които преодолявал.

"Със случая „Пирогов“ си дадох сметка, че няма да мога да управлявам адекватно тази система, която има нужда от реформа", каза още Хинков и допълни, че част от тази реформа е смяната на мениджъри, които се доказват като неефективни. По думите му с финансовия одит, който беше извършен неотдавна в спешната болница, "капката, преляла чашата".

В края на ноември министърът съобщи, че "Пирогов" е в лошо финансово състояние и че одит за периода юни 2022 - юли 2023 г. показва нарушения. Директорът на лечебното заведение д-р Валентин Димитров отрече това в сигнал, който изпрати до председателя на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов (ГЕРБ).

През декември Хинков уволни Димитров, но той подаде жалба в съда и решението беше временно спряно.

В същото време действията на министъра бяха критикувани и от ГЕРБ, и от ПП. ГЕРБ и ДПС се противопоставиха на смяната на Димитров и заплашиха, че ще бойкотират на бюджета за 2024 г. Финансовият министър Асен Василев (ПП) пък каза, че ако един министър не може да си осигури подкрепа за политиката, която провежда, "най-правилно е да си подаде оставката, вместо да прави циркове и да блокира държавата".

Премиерът Денков каза, че ще изчака становищата на Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата по казуса с отстраняването на директора „Пирогов” и тогава ще прецени дали здравният министър трябва да бъде сменен.

По време на управлението му в Хинков понесе и критики от неправителствени организации за политиките, свързани с детското здравеопазване и изграждането на Националната детска болница. А от синдикат "Защита" неведнъж искаха оставката му заради разногласия при увеличението на заплатите в Спешна помощ.

Вижте също Как спорът за директора на "Пирогов" разклати стола на здравния министър