"Пощенска кутия". Какво знаем за ролята на българска фирма в доставката на пейджъри за Ливан

„Норта Глобъл“ е регистрирана през 2022 г. на адрес на бул. „Витоша“ в София

Хиляди пейджъри, използвани от групировката Хизбула, избухнаха във вторник. Всички се питат кой и как ги е взривил. Тук идва и въпросът как устройствата са стигнали до Ливан и Сирия. А във веригата се появява българска фирма. Каква е нейната роля?

В България не са внасяни, изнасяни, нито произвеждани пейджъри като взривените във вторник в Ливан и Сирия. Но „парични потоци“ са преминавали през фирма, регистрирана в България.

И двете новини дойдоха в петък, но от различни места – първата е от съобщение на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), а втората – от изказване на служебния премиер Димитър Главчев.

Те са по повод информацията на унгарското издание Телекс, че българска фирма е купила пейджъри от Тайван и след това ги е продала на ливанската шиитска групировка Хизбула. Организацията е обявена за терористична от САЩ, а Европейският съюз смята за терористично военното ѝ крило, но не и политическото ѝ разклонение.

Хиляди такива пейджъри избухнаха във вторник в Ливан и Сирия, като убиха 12 души и раниха над 3000.

Вижте също "Той е наш клиент". Има ли българска фирма, замесена в доставката на пейджъри за Ливан

Български институции съобщиха, че пейджърите не са минали през България. Това обаче не значи, че българска фирма не е замесена.

Ето какво знаем до момента за пътя на устройствата и ролята на българската фирма.

Кой е произвел пейджърите?

Този въпрос няма категоричен отговор.

Снимки от пораженията след взривовете показват логото на базираната в Тайван компания Gold Apollo на фрагменти от взривените пейджъри.

Компанията обаче отрече да е произвеждала пейджърите. Тя каза, че те са направени от унгарската компания BAC Consulting, която е получила лиценз за производството на точно този модел - AR-924.

Останки от взривил се пейджър

Но унгарската BAC Consulting твърди, че не е производител, а само посредник.

Кой ги е доставил на Хизбула?

И този въпрос няма категоричен отговор.

Изданието Ню Йорк таймс съобщи, като се позова на три анонимни източника от израелското разузнаване, че Израел е създал най-малко три „кухи“ компании, зад които да прикрие истинската идентичност на хората, създали пейджърите. Една от тях е унгарската BAC Consulting, съобщи вестникът, но не посочи останалите две.

На този фон се появи информацията за българска фирма, участвала във веригата за доставки.

Как се появи информацията за българска следа?

Унгарското издание Телекс беше първото, което съобщи за българска следа в историята, като се позова на неназован източник.

В свой материал от сряда то съобщи, че регистрираната в България фирма „Норта Глобъл“ е купила пейджърите директно от Тайван и след това ги е продала на Хизбула.

Някой потвърдил ли е, че българска фирма е участвала?

Досега нито разследващите в Унгария, нито някоя от другите компании са назовали официално българската фирма.

„Норта Глобъл“ до момента не е коментирала случая. Свободна Европа опита да се свърже с фирмата на норвежкия телефонен номер, посочен за контакт в Търговския регистър, но се включва телефонен секретар.

Минавали ли са пейджърите през България?

ДАНС съобщи, че „в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани“ пейджъри като взривените в Ливан и Сирия.

Проверката на агенцията е установила също, че „Норта Глобъл“ и нейният собственик не са осъществявали сделки за покупко-продажба на стоки, по отношение на които България има юрисдикция.

Вижте също През България не са минавали пейджъри като избухналите в Ливан, твърди ДАНС

Агенцията съобщи също, че фирмата не е търгувала със санкционирани хора и компании.

Значи ли това, че българската фирма не е замесена?

Не.

Съобщението на ДАНС не изключва възможността фирмата да е сключвала сделки в чужбина и с компании, които не са под международни санкции.

Тогава каква е ролята на тази фирма?

И този въпрос няма категоричен отговор.

Според унгарското издание Телекс „Норта Глобъл“ е купила пейджърите от Тайван, продала ги е на Хизбула и е организирала доставката им.

Според премиера Димитър Главчев през фирмата са минавали „парични потоци“.

„Единственото, което се е случило, са парични потоци, които са преминали по фактури,“ каза Главчев в петък, без да дава повече подробности.

Той нарече фирмата „пощенска кутия за парични потоци“.

Какво знаем за фирмата?

„Норта Глобъл“ е регистрирана през 2022 г. на адрес на бул. „Витоша“ в София.

Справка в регистрите показва, че на този адрес са регистрирани 196 фирми, а проверка на Свободна Европа показа, че на адреса има „Агенция за нови фирми“. Зад агенцията стои фирмата „Емпреси“, а един от собствениците ѝ, Атанас Атанасов, каза, че собственикът на "Норта Глобъл" е техен клиент.

Самата „Норта Глобъл“ няма служители. Като предмет на дейност е посочила „технологическо управление на проекти“.

Сайтът ѝ към момента е неактивен, но архивирана версия показва, че фирмата се е представяла като „водеща технологична компания“, която предлага консултантски услуги, аутсорсинг и популяризиране на технологични продукти.

Според финансовите отчети на фирмата за 2022 и 2023 г., които са внесени, но все още не са вписани в Търговския регистър, фирмата има приходи по около 1,3 милиона лева през 2022 и 2023 г.

Какво знаем за собственика на фирмата?

Собственик на „Норта Глобъл“ е норвежкият гражданин Ринсън Хосе.

Разследващият сайт BIRD публикува снимка на човек, който се е регистрирал с това име в платформа за предприемачи, които търсят партньори и финансиране за бизнес идеите си. Той е посочил, че е базиран в столицата на Норвегия Осло и че има опит в управлението на бизнеса и продажбите.

Посочен е и линк към профил в LinkedIn. В него пише, че Хосе е завършил бизнес администрация в университет в Индия, а след това e учил в университет в Осло, който е завършил през 2015 г. След това е работил в различни компании в Осло.

Проверка на Свободна Европа показва, че същият човек се появява на снимка на школа за преподаване на норвежки език в Осло.

Свободна Европа не можа независимо да потвърди, че човекът на снимката е именно собственикът на базираната в България фирма „Норта Глобъл“.

Свободна Европа опита да се свърже с него през профилите му в LinkedIn и Facebook, но до момента не е получен отговор.

Норвежкото издание VG съобщи, че не е успяло да открие Хосе на адреса му в Осло. То цитира работодателя на Хосе, според когото той е в командировка от вторник.

Норвежката полиция води проверка по случая, съобщи още сайтът.

Вижте също Какво е пейджър и уоки-токи и защо Хизбула ги използва