Връзки за достъпност

Извънредни новини

През България не са минавали пейджъри като избухналите в Ливан, твърди ДАНС


Жители на Сайда в Южен Ливан и спасителни екипи са се събрали край сграда, от която излиза дим след взрив на устройства, използвани от членове на Хизбула, 18 септември 2024 г.
Жители на Сайда в Южен Ливан и спасителни екипи са се събрали край сграда, от която излиза дим след взрив на устройства, използвани от членове на Хизбула, 18 септември 2024 г.

В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани пейджъри като взривените във вторник в Ливан и Сирия.

Освен това българската фирма "Норта Глобъл", за която по-рано се появи информация, че е участвала във веригата за продажба на пейджърите, не е осъществявала сделки за покупко-продажба, по отношение на които България има юрисдикция.

През сметките на фирмата обаче са преминавали парични потоци, фактурирани като за услуги.

Това стана ясно от изказване на служебния премиер Димитър Главчев и съобщение на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в петък. В съобщението на ДАНС се казва, че информацията е резултат от съвместна проверка на агенцията с Националната агенция по приходите, министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“.

Новината за завършилата проверка на ДАНС идва само ден след като агенцията съобщи, че започва такава.

До нея се стигна, след като хиляди пейджъри, използвани от ливанската шиитска групировка Хизбула, избухнаха и убиха 12 души. Впоследствие унгарското издание Телекс съобщи, че българската фирма "Норта Глобъл" е купила пейджърите от Тайван и след това ги е продала на Хизбула.

Хизбула е организация, обявена за терористична от САЩ. Европейският съюз смята за терористично само военното крило на Хизбула, но не и политическото ѝ разклонение.

Сега ДАНС съобщи, че проверката ѝ е установила "по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17.09.2024 г. в Ливан и Сирия".

Освен това фирмата "Норта Глобъл" ЕООД, регистрирана в България, както и нейният собственик не са осъществявали сделки, по отношение на които България има юрисдикция, с предмет покупко-продажба на стоки.

Според данните от проверките на ДАНС също така "Норта Глобъл" ЕООД не е извършвала финансови операции, попадащи в обхвата на Закона за мерките срещу финансиране на тероризма. Тя не е поддържала и търговски отношения с физически и юридически лица, санкционирани от Съвета за сигурност на ООН и Съвета на Европейския съюз.

Xизбула е обект именно на такива санкции.

Малко по-късно в петък и служебният премиер Димитър Главчев отговори на журналистически въпроси по темата, като посочи, че "фирмата може да се нарече тип "пощенска кутия" за парични потоци".

"На повърхността изглежда, че всичко е нормално", каза Главчев.

"Единственото, което се е случило, са парични потоци, които са преминали по фактури. На фактурите пише, че са за услуги", добави той.

По-рано унгарски журналисти описаха българската компания "Норта Глобъл" като участник в доставките на пейджърите за Хизула. Проверка на Свободна Европа в четвъртък показа, че такава фирма действително съществува, но няма служители, а на адреса ѝ в София има "Агенция за нови фирми".

Проверка в търговския регистър показа, че собственикът на компанията е Ринсън Хосе, гражданин на Норвегия. Адвокат от "Агенцията за нови фирми" потвърди пред Свободна Европа, че Рансън Хосе е негов клиент.

Вестник Ню Йорк Таймс от своя страна съобщи, като се позова на анонимни източници от израелското разузнаване, че Израел е създал най-малко три „кухи“ компании, зад които да прикрие истинската идентичност на хората, създали пейджърите.

Една от "кухите" фирми е унгарската B.A.C. Consulting, пише вестникът, но не назовава останалите две.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG