Хамас и Израел се споразумяха за помощи за заложници и цивилни. Катар и Франция посредничат

Изглед към палатковите лагери в Рафах в южната част на Ивицата Газа, 16 януари 2024 г.

Катар и Франция сключиха споразумение с Израел и Хамас за доставка на лекарства за израелските заложници в замяна на хуманитарна и медицинска помощ за най-уязвимите цивилни в Ивицата Газа.

Хамас е определена като терористична организация от Съединените щати, Европейския съюз и други държави.

Вижте също Хамас съобщи за мъртви израелски заложници, след като предупреди, че може да умрат

Новината идва на фона на нестихваща война, която Израел обяви на Хамас, след като групировката нападна нейна територия в началото на октомври миналата година. По данни на Тел Авив тогава бяха убити над 1200 души, а над 240 - взети за заложници. Някои от тях бяха върнати, някои - убити, а останалите около 130 души Хамас все още държи. Около 45 от заложниците имат спешна нужда от лекарства.

При ответните удари на Израел в Газа бяха убити над 24 000 души по данни на местните власти, контролирани от Хамас. Други стотици хиляди бяха разселени.

Сега Катар и Франция казаха, че помощта ще отпътува от Катар за Египет в сряда, преди да бъде пренесена през граничния пункт Рафах в Ивицата Газа.

По думите на говорителя на катарското външно министерство Маджид ал-Ансари сделката означава, че "лекарствата заедно с друга хуманитарна помощ ще бъдат доставени на цивилното население в Ивицата Газа, в най-засегнатите и уязвими райони, в замяна на доставката на лекарства, необходими за израелските пленници в Газа".

Той не даде подробности за размера на помощите.

Офисът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи, че два самолета на катарските военновъздушни сили трябва да кацнат в сряда в Египет с лекарства, купени във Франция въз основа на израелски списък.

По-рано Филип Лалио, ръководител на кризисния център на френското външно министерство, който организира усилията за оказване на помощ, каза, че преговорите се водят от седмици.

На всеки от 45-те заложници ще бъдат доставени специални медицински пакети за няколко месеца. Международният комитет на Червения кръст ще координира действията на място.

Франция все още има трима граждани, задържани в Газа, но никой от тях не се нуждае спешно от медикаменти, каза Лалио.

Вижте също "Не можех да рискувам да загубя още деца". Как се оцелява в Газа