Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас съобщи за мъртви израелски заложници, след като предупреди, че може да умрат


Снимката е илюстративна. Демонстрант държи плакат на израелския заложник Идан Швити, задържан в Газа, 9 декември 2023 г.
Снимката е илюстративна. Демонстрант държи плакат на израелския заложник Идан Швити, задържан в Газа, 9 декември 2023 г.

Хамас публикува в понеделник нов видеоклип, в който се твърди, че двама израелски заложници са загинали при израелски въздушни удари в Ивицата Газа, съобщи Би Би Си.

В същото време Израел отрече заложниците да са били убити от израелската армия.

Новината идва ден след като Хамас, палестинска военна групировка, обявена за терористична от САЩ и ЕС, публикува друго видео, в което нейни членове предупреждават, че заложниците може да умрат, ако Израел не спре бомбардировките.


В новия клип жена на име Ноа Аргамани казва вероятно под натиск, че е била държана заедно с двамата мъже, преди те да бъдат убити от израелските удари. По нейни думи мъжете, единият от които е идентифициран като 38-годишният Итай Свирски, са били намерени под развалините, но членове на Хамас са успели да спасят нейния живот. Би Би Си уточнява, че не е ясно кога е заснето видеото.

"Хамас търпи сериозни загуби от израелските сили, това, което ѝ остава, е да се гаври с чувствителните нерви на израелското общество чрез психологически тормоз над членовете на (израелските) семейства", каза военният министър Йоав Галант.

"Те говорят с нас само когато искат нещо", каза още Галант. "В момента, в който им дадем прекратяване на огъня без цена, те няма да говорят с нас."

Говорителят на израелските военни сили ЦАХАЛ Даниел Хагари също отрече, че заложниците са били убити от израелската армия, и каза, че "сградата, в която те са били държани, не е била цел."

В първия видеоклип, публикуван в неделя от Хамас, Аргамани е заедно с двамата мъже, като те все още са живи. В клипа е отправен призив Тел Авив да прекрати офанзивата, а кадрите завършват с надпис: "Утре (понеделник) ще ви информираме за тяхната съдба."

След началото на мащабната си атака в Южен Израел на 7 октомври Хамас взе общо близо 240 заложници, а при самата атака бяха убити 1200 израелци. По-късно Хамас освободи част от заложниците, като към момента в Ивицата Газа са останали 132-ма, пише още британската медия.

Израел отговори с пълномащабна война, при която до момента са загинали над 24 000 жители на Ивицата Газа по данни на Хамас. През последните седмици се увеличава международният натиск върху Израел да намали интензивността на атаките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG