Вътрешният министър отрече Кирил Петков да е искал оставката на главния секретар на МВР

Калин Стоянов

Вътрешният министър Калин Стоянов каза, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков не е искал оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Така той отговори на твърдението на самия Тодоров, че настояването да бъде отстранен от поста е дошло от Петков. Главният секретар в оставка каза, че тя е поискана “след посещението на един партиен лидер в кабинета на министъра".

Първоначално той не посочи името му, но по-късно каза пред журналисти, че става дума за лидер на една от управляващите партии - ПП, който е депутат. "На всички е ясно как се казва той", добави Тодоров, а след това в отговор на въпрос потвърди, че това е Петков.

Тодоров подаде оставка на 30 август, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указ за отстраняването му, поискано от кабинета. Мотивите на Стоянов бяха, че с бездействието си Тодоров е отговорен за зачестилите смъртни случаи на полицаи покрай засиления трафик на нелегални мигранти.

Тодоров отхвърли тези твърдения като "грозни", а държавният глава каза, че причините за искането на оставката му са изцяло политически.

В събота министърът коментира пред Нова телевизия, че "Кирил Петков е един от многото народни представители, които в рамките на тези три месеца са идвали" при него.

"Категорично не е искал нищо от мен във връзка с кадрови назначения. Това решение е взето и изцяло единствено от мен", отбеляза министърът.

Той допълни, че е "еднакво отдалечен от абсолютно всички политически партии и най-вече от техните политически лидери".

Вижте също "Държавата се управлява задкулисно". Радев пак атакува кабинета. Денков отвърна, че говори "празни приказки"

Стоянов разказа, че още в първите дни, в които е поел поста, е провел два разговора с него. И в двата категорично му заявил, че няма да разчита на него и няма как да продължат да работят заедно. Тодоров отговорил, че не възнамерява да освободи поста и "с усмивка на лице ми каза, че ако преценя - да пробвам процедурата през президента".

Стоянов допълни, че в продължение на две години, докато беше директор на ГДБОП, е работил с Тодоров, който тогава му беше пряк началник. По думите на министъра по това време в много от случаите Тодоров вземал "неточни, неадекватни и ненавремени решения", затова щом влязъл в МВР, веднага искал да го смени.

Версията на Тодоров обаче е по-различна. Според него, няколко часа след посещението на партийния лидер, Стоянов го извикал и "гледайки така надолу в земята, зачервен целият, ме попита няма ли да си подам оставката, тъй като имало напрежение около длъжността ми".

Тодоров добави, че бил искрено учуден от тази промяна в позицията му. Попитал в какво се изразява това напрежение, но не получил отговор.

След като подаде оставка, главният секретар каза, че "настоящото ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност". Президентът пък коментира, че това е поредният професионалист в МВР, принуден от управляващите да напусне, в опит да овладеят местната власт и да използват службите. Последното е и основно негово обвинение към кабината, който иска да направи реформи в службите с мотива, че Радев ги контролира.

Петър Тодоров вече веднъж подава оставка преди време, но тогава Радев не я прие. Той все още не е подписал указа за отстраняването му и не е одобрил предложения за поста Живко Коцев - в момента зам. главен секретар на МВР.

Вижте също "Дълбокият проблем". Защо фигурата на главния секретар на МВР скара кабинета и президента