Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Държавата се управлява задкулисно". Радев пак атакува кабинета. Денков отвърна, че говори "празни приказки"


Според Румен Радев управляващите се "готвят да похитят Конституцията"
Според Румен Радев управляващите се "готвят да похитят Конституцията"

Президентът Румен Радев отново атакува правителството, като каза, че "все по-ясно е за всички, че държавата се управлява задкулисно". Премиерът Николай Денков отговори, че не знае за "задкулисни разговори" и отрече страната да се управлява така.

"Няма абсолютно никакво значение какво говори акад. Денков, важно е какво вършат бащата на Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски", каза държавният глава пред журналисти в Неделино в петък вечерта.

Според него признанието на Бойко Борисов, че убитият вече бизнесмен Алексей Петров е помагал за съставянето на кабинета е "признание, че държавата се управлява задкулисно".

След като Петров беше застрелян на 16 август представители на последния служебен кабинет на Радев, на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" излязоха с твърдения, че той е посредничил за съставянето на правителството на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) с ГЕРБ.

"Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след петте поредни избори и поне за важната законодателна рамка", потвърди в петък за първи път Борисов, след като преди това управляващите определяха обвиненията като спекулации.

Това се случи на фона на напрежение в коалицията - ГЕРБ обвини ПП, че маха техни кадри, а ПП каза, че трябва да се определят дали са за реформи в службите, или с Радев.

Премиерът акад. Николай Денков обаче отхвърли твърденията за намеса на Петров с думите: "Аз съм участвал пряко във всички процеси, свързани с подготовката на управленската програма... и никога в никой от тези процеси името на Алексей Петров изобщо не е споменавано, камо ли пък да се е появявал някъде".

Президентът обаче каза още, че "когато държавата се управлява задкулисно, тя е слаба, когато държавата е слаба, мафията е силна".

Според него управляващите "се готвят да похитят Конституцията". А по повод оставката на главния секретар на МВР добави, че искат "да подчинят политически МВР и службите, за да се окопаят във властта".

Петър Тодоров подаде оставка, след като преди това Радев отказа да издаде указ, с който да го освободи, каквото поиска вътрешният министър Калин Стоянов - с мотива, че с бездействието си е отговорен за смъртта на шестима служители на МВР. Денков пък каза, че в МВР "има двувластие" и че на мястото на Тодоров веднага би подал оставка. На другия ден той го направи с думите, че "настоящото ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност".

"Това е поредният достоен професионалист, принуден да напусне от управляващите, които искат да превземат местната власт чрез МВР и да използват службите за тяснопартийни и дори лични цели", коментира Румен Радев.

Кабинетът предложи за главен секретар да бъде назначен досегашният заместник на Тодоров - Живко Коцев. Държавният глава каза, че първо ще се запознае с кадровата справка за него, ще направи своите анализи и тогава ще реши дали да подпише указ за назначаването му.

Отговорът на Денков

В събота Николай Денков коментира пред bTV, че причините да се иска оставката на Петър Тодоров са изцяло професионални и допълни, че в МВР няма политически назначения.

"Всяка кадрова промяна е свързана с определени очаквания, но не се осъществява под натиск отвън", добави премиерът и отбеляза, че не желае в работата му да се бъркат хора, които са извън Министерски съвет.

Той повтори, че никога и по никакъв повод не се е срещал с Алексей Петров и че не знае за никакви задкулисни разговори.

„Даже не ме интересуват. Мислейки за Божков (бизнесменът Васил Божков, който се върна от Дубай и беше задържан) и Алексей Петров, си дадох сметка, че са сенки от миналото. Това са хора, които не познавам. Хората в кабинета също не ги познават“, каза той и допълни, че тези сенки се вадят "съвсем умишлено", за да се попречи да се види какво правият управляващите.

Пред БНТ той определи това като "празни приказки".

По-късно, пред журналисти, на въпрос какво е имал предвид лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който каза, че Петров е осигурил логистика, за да може с ПП-ДБ да стигнат до разбирателство за кабинет, министър-председателят отговори: „Нямам представа“.

Той съобщи, че очаква другата седмица да има лидерска среща в управляващата коалиция. Денков каза още, че вече има съгласие как да изглежда в краен вид антикорупционният закон и очаква в следващите няколко дни той да бъде приет на второ четене.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG