"Тенисът е моят живот". Втората ракета на България Гергана Топалова

Гергана Топалова

Тя е втората ракета на България при жените. Преди дни спечели най-голямата титла в кариерата си, като триумфира на финала на W40 надпреварата на клей в Сен-Пале сюр Мер. Гергана Топалова е Човек на деня на Свободна Европа.

Огромната ѝ отдаденост към играта на корта проличава от думите ѝ още преди време: "Тенисът е моят живот. Не мога да си представя да се занимавам с нещо друго". Tогава тя е само на 17 години.

Преди дни Гергана Топалова спечели най-голямата титла в кариерата си до момента. На 23 години, тя триумфира като шампионка на W40 надпреварата на клей във френския град Сен-Пале сюр Мер с награден фонд 40 000 долара. На финала тя надделя над литовката Юстина Микулските.

С този успех Топалова достигна номер 254 в ранглистата при жените, а с това за момента вратите за големия спорт изглеждат все по-широко отворени пред нея.

Преди да започне да играе при жените тя достига номер 31 при девойките в световната ранглиста. Играла е в основните схеми на турнирите от големия шлем - Аустрелиън Оупън, Ролан Гарос, Уимбълдън.

Гергана Топалова е родена е на 22 февруари 2000 г. в град Пловдив в семейство, в което никой не се занимава със спорт.

Казва, че за пръв път e пленена от играта на кортa, когато е много малка и ненадейно попада в близост до кортовете. Още тогава демонстрира голям потенциал и постепенно започва да изпъква. На 8 отива на първото си съзтезание - турнир за деца до 10 години. Печели го и оттогава иска постоянно да бъде на корта - и така до ден днешен.

"В момента, в който хванах ракетата за пръв път, се влюбих в самия спорт", казва тя за мотивацията и любовта си към тениса още от началото.

Така Топалова започва тренировки в тенис школата на "Локомотив" в Пловдив и тренира там до 14 годишна възраст. В Пловдив се радва на възможността да следва примера на Цветана Пиронкова, чиито успехи също са свързани с кортовете, на които Гергана тренира.

Премества се в София в Тенис клуб "Малееви", където прекарва две години. Тогава Гергана често тренира с Магдалена Малеева, дори на Държавното първенство играе с нея официален мач и постига победа, за която казва: "Да победиш състезател, достигнал до № 4 в света е невероятно и дава увереност, че вървя в правилна посока".

Следва нейният период в Тенис клуб "Про Спорт", а впоследствие се премества да тренира в Тенис клуб "Левски".

До момента в биографията си Топалова има спечелени шест титли на сингъл и четири на двойки на ITF. Предпочита да играе на клей. Идолите ѝ са Серена Уилямс, Рафаел Надал, Мария Шарапова, а любимият ѝ удар в тениса е бекхенд.

Самата тя казва, че за да има резервен вариант извън тениса следва международен бизнес и финанси. Любимите ѝ филми и книги са документално-биографични за световните топ тенисисти.

За дисциплината при подготовката и загубата на форма Гергана Топалова разсъждава оптимистично, като казва: "Няма състезател, който да не е изпадал в черна дупка с поредни загуби. Трябва да си позитивен и да вярваш, че нещата не винаги ще са зле".