"Ще им поставим нашите условия". ГЕРБ е склонна да преговаря по договора за реформи на ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със структурата на партията във Варна, 23 февруари 2024 г.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна възможност да преговаря с „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) относно общите им приоритети в управляващата коалиция. Това каза самият Борисов на посещение във Варна в петък.

Новината идва на фона на повишеното напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ през изминалата седмица. Във вторник от ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ договор за реформи след предстоящата в началото на март ротация на правителството. Тогава вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел от ГЕРБ трябва да смени Николай Денков от ПП-ДБ на премиерския пост. В сряда Борисов каза, че няма да приеме договора.

Вижте също Прегръдка между противници. Успешно ли работят ротационните правителства

В документа става въпрос предимно за смените в ръководството на регулаторите и специализираните служби. От ПП-ДБ предлагат постовете в тези органи да бъдат равно разпределени между тях и ГЕРБ - двете партии, които влизат в управляващата коалиция.

От ПП-ДБ казаха, че ако партията на Борисов не се съгласи на това, ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Първоначално Борисов каза, че предложенията в договора са „неприемливи“, а изборите са „логичен завършек“ на коалицията с ПП-ДБ. Мария Габриел също каза, че няма да подпише документа.

Договорът на ПП-ДБ не предвижда включване на ДПС в процеса по попълване на регулаторите. Партията, която не участва в правителството, но го подкрепя, зае позицията на ГЕРБ.

В петък Борисов каза, че през следващата седмица ГЕРБ все пак ще започне разговори с ПП-ДБ по договора и ще реши кои елементи от него може да подкрепи и кои - не. Това обаче ще се случи след понеделник, когато се очаква да бъдат представени оценките на всички министри от кабинета „Денков“.

Министрите ще бъдат оценени от Денков и Габриел. Според оценките ще се преценява дали един министър да запази поста си и след предстоящата ротация.

„След понеделник, когато видим оценките на министрите, ще говорим за съставяне на Министерския съвет“, каза Борисов от Варна. И допълни, че „тогава ние ще им поставим [на ПП-ДБ] нашите условия“.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че „отиването на предсрочни избори няма да доведе до нищо ново и не е добре за държавата“.

На брифинг в Народното събрание по-късно през деня премиерът Денков каза, че разговорите с Габриел за предстоящата ротация вече са влезли „в нормално русло на обсъждане с аргументи“.

Спорът в кулоарите на парламента

В петък продължиха и задочните нападки между ДПС и ПП-ДБ в кулоарите на Народното събрание. Ден по-рано председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция по глобалния закон „Магнитски“, обвини съпредседателя на ДБ Христо Иванов, че иска да наложи свои близки хора в прокуратурата и антикорупционната комисия. Иванов отрече и каза, че ДПС се опитва да бъде „скрит партньор“ на ГЕРБ в разпределянето на постовете в регулаторите.

Сега Иванов каза в интервю за БНР, че Пеевски е недоволен, тъй като е смятал, че ще получи „пай“ от управлението, а това няма да стане. По-късно Иванов добави, че Пеевски „не може да приеме, че ще има нови правила“.

Пеевски отговори, че Иванов е човекът, който тласка страната към избори. Председателят на групата на ДПС добави, че без неговата партия мнозинството в парламента и правителството не могат да съществуват.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков на свой ред каза, че ПП-ДБ няма да допусне ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите и службите. Петков поиска от партията на Бойко Борисов да направи собствени предложения за основа на преговори.

ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за общо управление на ротационен принцип през пролетта на 2023 г. Идеята беше Денков от ПП-ДБ да бъде премиер в продължение на 9 месеца, а след това на поста да го замени Мария Габриел от ГЕРБ.

По план ротацията на правителството предстои в началото на март. На 6 март се очаква Денков да подаде оставка като министър-председател и на негово място да бъде избрана Габриел.

Вижте също Ротация, Конституционен съд и регулатори в Космоса. Капаните през новата парламентарна година