Властите в Газа съобщават за десетки жертви на израелски удар. Командир на Хамас е убит в Ливан

Спасители изнасят жертва от развалините, останали от поразеното училище в Газа, 10 август 2024 г.

Агенцията за гражданска защита в Ивицата Газа, контролирана от палестинската групировка Хамас, съобщи, че десетки хора са били убити при израелски въздушен удар срещу заслон в училище в град Газа, предаде Би Би Си.

Израелските военни потвърдиха, че са нанесли удар на това място, но с уточнението, че целта им е била команден център на определяната от САЩ, ЕС, Израел и други страни като терористична организация Хамас, разположен в училище.

Вижте също Елиминиране на ръководството. Кой е убитият лидер на Хамас Исмаил Хания

Това става на фона на растящото напрежение в Близкия изток след ликвидирането на висшия командир на Хизбула Фуад Шукр в Бейрут и на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Техеран.

Според агенцията за гражданска защита на Газа при удара са загинали най-малко 90 души и са ранени десетки други. Би Би Си допълва, че не може да потвърди тези данни от независим източник.

"Израелските удари бяха насочени срещу разселени хора по време на фаджр (молитва на зазоряване)“, се казва в изявление на медийната служба на управляваното от Хамас правителство в Газа.

Спасители и цивилни изнасят жертви от поразеното училище в Газа, 10 август 2024 г.

Израелските въоръжени сили също публикуваха изявление, в което казват, че са ударили "център за командване и контрол, използван като скривалище за терористите и командирите на Хамас".

"Преди удара бяха предприети редица стъпки за намаляване на риска от това да пострадат цивилни, в това число употреба на прецизни боеприпаси, въздушно наблюдение и разузнавателна информация", се казва още в съобщението на израелската армия.

Спасители търсят оцелели из развалините след израелския удар в Газа, 10 август 2024 г.

Междувременно стана ясно, че високопоставен командир от Хамас, който е отговарял за сигурността в палестинския бежански лагер "Айн ал Хелуе", е бил убит при израелски въздушен удар в Южен Ливан в петък. Информацията беше съобщена от Франс прес и Ройтерс, които се позовават на представители на палестинското ислямистко движение и на ливанските сили за сигурност.

"Израелски удар е бил насочен срещу високопоставен служител по сигурността на "Хамас" от лагера "Айн ал Хелуе", докато той е бил в автомобила си в град Сайда, близо до лагера", заяви един от цитираните източници.

Кореспондент на АФП е видял как спасители изваждат овъглено тяло от кола, докато войници отцепват района южно от Сайда, близо до най-големия от 12-те официални палестински бежански лагера в Ливан. Ливанската държавна новинарска агенция ННА идентифицира убития като Самер ал Хадж, командир от Хамас.

Вижте също Кои лидери на групировки са били обект на покушения от Израел