Жертвите от наводненията в Гърция станаха 14, обстановката в Тесалия остава тежка

Последици от наводненията в Гърция

Броят на жертвите от наводненията в Централна Гърция достигна до 14 души. В неизвестност са трима души, по данни на министерството на гражданската защита и климатичната криза.

Бурята "Даниел", която удари страната в петък, се определя от метеоролозите като най-тежката от 1930 година. Най-тежко засегната беше областта Тесалия и градовете Волос, Кардица и Трикала.

От събота магистралата Солун – Атина отново е затворена в района на град Лариса, където преля река Пеней. Съобщава се за нови евакуирани квартали в града.

Магистралата ще остане затворена и в понеделник, съобщи българското Министерство на външните работи. Няма информация кога ще бъде пуснато движението по нея. Местните власти препоръчват да бъде използван маршрутът Ламия-Патра или Агрино-Янина-Солун-България от желаещите да се приберат.

Пътят през Калмбака/Метеора е затворен, тъй като преминава през наводнени участъци през Кардица и Трикала.

Опасно се покачват и водите на езерото Карла край Волос, залети са големи райони и в югоизточната част на Тесалия. Две села в района са в готовност за евакуация. Редица села в Тесалия бяха евакуирани, но много хора все още остават блокирани в наводнените селища.

Между 7 и 9 септември по въздуха са били спасени 767 души, на много места с хеликоптери се доставя храна, вода, лекарства и завивки. Общо изведени от наводнените райони от спасителните екипи са 3443 души.

В същото време Южното Черноморие на България беше наводнено след обилни валежи. Загинаха четирима души. Районът все още се възстановява след нанесените щети.

Вижте също "Климатичният срив започна", казва ООН заради рекордните летни горещини