Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Климатичният срив започна", казва ООН заради рекордните летни горещини


През юли и август в Гърция имаше тежки пожари. На тази снимка от село до Атина пожарникари се опитват да потушат пожар на 22 август 2023 г.
През юли и август в Гърция имаше тежки пожари. На тази снимка от село до Атина пожарникари се опитват да потушат пожар на 22 август 2023 г.

Земята е в "климатичен срив", каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Това сочат данните от нов доклад на организацията, според които Северното полукълбо току-що е преживяло най-горещите три летни месеца, измервани някога.

Световната метеорологична организация и климатичната служба на Европейския съюз съобщиха в сряда, че август е вторият най-горещ месец, измерен досега, като най-горещият е предишният месец юли.

Август отбеляза и най-високите глобални средни месечни температури на морската повърхност от 20,98 градуса по Целзий.

Средната температура през периода от юни до август е била 16,77 градуса по Целзий, с 0,66 градуса над средната и по-висока от предишния рекорд, поставен през 2019 г., допълва още ООН.

„Нашата планета току-що претърпя сезон на кипене – най-горещото лято в историята. Климатичният срив започна“, казва Гутериш в доклад и призовава световните лидери да действат, за да предотвратят „климатичния хаос“.

„Повишаващите се температури изискват вълна от действия. Лидерите трябва да забързат търсенето на решения за климата. Все още можем да избегнем най-лошото от климатичния хаос – и нямаме момент за губене“, добави той.

Учените казват, че виновни за затоплянето на планетата са климатичните промени, причинени от човека. До тях водят изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и природен газ, в комбинация с метеорологичния феномен Ел Ниньо в Тихия океан.

„Това, което наблюдаваме, не са само нови екстремни явления, но и устойчивостта на тези рекордни условия и въздействието, което оказват върху хората и планетата, са ясно следствие от затоплянето на климатичната система“, каза Карло Буонтемпо, директор на Службата на ЕС за изменението на климата „Коперник“.

Ел Ниньо е естествен глобален климатичен феномен, който се появява на всеки две до седем години и продължава между 9 и 12 месеца. Той се дължи на необичайно топли води в източната част на Тихия океан.

Осеммесечният период от януари до август беше вторият най-топъл в историята след 2016 г., когато отново е имало Ел Ниньо, съобщава агенцията към ООН.

Генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас предупреждава, че по-високите температури се случват „преди да сме видяли пълното затоплящо влияние на Ел Ниньо“, което се очаква да повиши температурите още.

Данните от доклада на ООН идват след лято, в което смъртоносни горски пожари нанесоха щети на обширни райони в Европа и Северна Америка. Освен САЩ засегнати бяха и Гърция, България и други европейски страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG