Български граждани са задържани за оскверняването на Мемориала на Холокоста в Париж

Графити с червени ръце върху стена на сграда на улица "Муси", в района, където по-рано мемориалът на Холокоста беше поруган със същите червени отпечатъци на ръце в Париж, 14 май 2024 г.

Трима български граждани са задържани по подозрения, че са участвали в извършване на вандалски прояви спрямо Мемориала на Холокоста в Париж, съобщи в петък Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Новината дойде, след като през май по паметника се появиха графити с 35 червени отпечатъка на длани.

Вижте също Имот в Свети Влас и връзки с ФСБ. Кой е Кирил Грязнов, обвинен в план да саботира Олимпийските игри

Седмица по-късно Франция съобщи, че разследва дали оскверняването е операция, координирана от Русия.

Задържането на двама от предполагаемите извършители е станало съвместно с МВР на територията на България. Третият е бил задържан на територията на друга държава членка на ЕС.

Действията на българските институции са в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена на 19 юли от френските власти по водено от тях наказателно производство за участие в организирана престъпна група, унищожаване и повреждане на чужда вещ след предварителен сговор с други лица, по етнически, расови и други подбуди.

ДАНС пише още, че задържаните "гравитират около български групи, изповядващи крайно дясна екстремистка идеология". Агенцията установява подбудителите и съучастниците им.

Още през май стана ясно, че в историята има българска следа. Тогава полицията установи трима заподозрени, които са отседнали в хотел в Париж, а после са отпътували за Белгия.

Френската прокуратура съобщи за Свободна Европа, че резервациите са направени от България.

Наказанието може да е по-тежко, ако се докаже дискриминация въз основа на действителна или предполагаема принадлежност към определена група, етническа група, раса или религия. За такова престъпление се предвижда наказание от 4 години затвор и глоба в размер на 30 000 евро.

Разследващите търсят дали графитите са поръчани от руските служби за сигурност, след като при подобен вандалски акт през октомври бяха арестувани двама молдовци и беше идентифициран предполагаемият им поръчител - проруски молдовски бизнесмен.

Вандализирането на паметника се случи на фона на войната, която Израел води в Ивицата Газа вече десет месеца и която доведе до смъртта на десетки хиляди хора. Офанзивата предизвика множество протести в западните страни през последните месеци.

Предполага се, че червените длани символизират изцапани с кръв ръце и се отнасят до военните действия на Израел.

Новината за вандализирането на мемориала дойде и на фона на надигащ се антисемитизъм в България и по света, отчетен в годишния доклад за антисемитизма, публикуван в началото на май.

Върху Мемориала на Холокоста в Париж са изписани имената на 3900 мъже и жени, помогнали за спасяването на евреите от преследване по време на нацистката окупация на Франция през Втората световна война.

Вижте също Палестински знамена в университета. Как студентски протести срещу войната в Газа обхванаха Европа