Връзки за достъпност

Извънредни новини

Имот в Свети Влас и връзки с ФСБ. Кой е Кирил Грязнов, обвинен в план да саботира Олимпийските игри


Служители на френската жандармерия стоят на стража пред ограда за сигурност, украсена с плакат на Олимпийските игри близо до Айфеловата кула в Париж, 9 юли 2024 г.
Служители на френската жандармерия стоят на стража пред ограда за сигурност, украсена с плакат на Олимпийските игри близо до Айфеловата кула в Париж, 9 юли 2024 г.

Руснакът, задържан във Франция по подозрение, че планира дестабилизация на Олимпийските игри в Париж, е издал плановете си, докато е бил в нетрезво състояние в български черноморски курорт.

Това става ясно от разследване на Инсайдър, Льо Монд и Дер Шпигел, публикувано в четвъртък, ден преди официалното откриване на игрите. Един от съавторите е българският разследващ журналист Христо Грозев.

Заподозреният беше задържан от френските служби за сигурност във вторник, като според прокуратурата доказателствата, открити в дома му, са породили „опасения за намерението му да организира събития, които могат да предизвикат дестабилизация по време на Олимпийските игри“.

Журналистическото разследване цитира кореспонденция на 40-годишният Кирил Грязнов, с която медиите са се сдобили, и разкрива дълбоки връзки с руската служба за сигурност ФСБ.

Грязнов, който работи като готвач във Франция от над 10 години, е бил инструктиран от руските служби да организира „мащабни“ действия за „дестабилизация“ по време на откриването на игрите в петък, пише Инсайдър.

Кой е Грязнов

Кирил Грязнов е руски адвокат, който през 2010 г. изоставя юридическата си кариера и се научава да готви. През 2011 г. се премества в луксозен ски-курорт във френските Алпи, където стажува в ресторанта K2, често посещаван от представители на руския елит.

Профилите на Грязнов в социалните мрежи са пълни с негови селфи снимки и снимки на гурме ястия. Участвал е и в руско предаване, подобно на "Ергенът", където се представя като успешен бизнесмен и ресторантьор.

Според кореспонденцията, с която авторите на разследването се сдобиват, Грязнов е и алкохолик - основната причина, поради която бившите му приятелки са се разделяли с него. Едната го предупреждава, че "някой ден алкохолът ще го застигне".

Каква е връзката му с руските служби

През 2012 г. казва на хазяйката си, че се е върнал в Москва, за да работи като „чиновник“ в „руското правителство“. Инсайдър пише, че няма данни да е работил на каквато и да е служба в руското правителство.

Брат му Дмитрий оглавява секретариата на Съюзната асамблея на Беларус и Русия, в която обикновено са наемани служители на ФСБ. Двамата братя притежават недвижим имот в Свети Влас.

През 2019 г. Грязнов лети от родния си град Перм до Москва с билет, купен от полковник Владимир Бондарчук, бивш главен инспектор на отдела за вътрешна сигурност на ФСБ.

През годините прави дълги пътувания по целия свят, включително до САЩ, Швейцария, Чехия и България, както и по-кратки във Великобритания, Китай и Индия, пишат още разследващите журналисти.

Какво се случва в Свети Влас

В началото на май Грязнов планира да лети от Москва до Истанбул, откъдето да хване полет обратно до Париж. Инсайдър пише, че на летището в Истанбул се напива до такава степен, че не е допуснат до самолета.

Затова пътува с кола за България и отсяда в апартамента си в Свети Влас. Остава там за няколко дни, като през една от вечерите отново се напива и разказва на съседите си за плана си да саботира Олимпийските игри, дори им показва документ за принадлежност към ФСБ. След това пътува от Варна до Париж.

Роман Доброхотов, ръководител на Инсайдър, казва пред Настоящее Время, че екипът разследващи журналисти започва да търси информация за Грязнов, след като въпросните съседи се свързват с тях.

На 19 юли френската полиция влиза в апартамента му в Париж, а на 23 юли му е повдигнато обвинение за „разузнаване с чужда сила с цел подбуждане на враждебни действия във Франция“. Оттогава е поставен под предварителен арест. Ако бъде признат за виновен, Грязнов може да бъде осъден на 30 години затвор.

Какво е планирал в Париж

Според френските власти задържаният е планирал „мащабна“ операция, която е можела да има „сериозни“ последици.

Според разследването той е казал на началника си от ФСБ, че "французите ще имат церемония по откриването като никоя друга“. До момента няма детайли за конкретния план, който Грязнов е подготвял.

Задържането му идва на фона на силно обтегнати отношения между Русия и западните страни на фона на непредизвиканата руска инвазия в Украйна, която започна през 2022 г. Френският президент Еманюел Макрон е изявен критик на инвазията и силен поддръжник на Киев.

Грязнов е поредният задържан руснак в западна страна по подозрения в шпионаж през последните две години. Инсайдър припомня за подобен случай, за който медията е разказвала, на руски инженер, работил в компания, собственост на МиГ - руския производител на военни хеликоптери. Той става готвач и работи в САЩ, а днес е арестуван.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG