Евелин Банев – Брендо поиска да излежи присъдите си от Италия и Румъния в България

Евелин Банев - Брендо

Осъжданият за наркотрафик Евелин Банев – Брендо поиска да изтърпи присъдите си от Италия и Румъния в България. Това става от негова молба до Софийския градски съд.

Новината идва ден, след като Банев се предаде на властите в България, за да излежи шестгодишна присъда за пране на пари от наркотрафик, постановена от Върховния касационен съд (ВКС) през 2018 г. Между 2016 и 2024 г. той се укриваше и беше издирван неуспешно от Интерпол.

Вижте също "За приятелите – Брендо". Как един български борец стана световна новина

Банев вече поиска да излежава в България присъдите си за наркотрафик и пране на пари, наложени в Италия, Румъния и България през 2022 г. Той отправи подобна молба и през септември 2021 г.

Към момента няма яснота дали Италия и Румъния са поискали Банев да им бъде предаден, за да излежи присъдите си на тяхна територия.

През юли 2013 г. съдът в Милано за първи път осъди Брендо на 20 години затвор. През септември 2015 г. Касационният съд в Италия отмени присъдата и я върна за доразглеждане в Апелативния съд в Милано. На 23 март 2016 г. той обаче потвърди първото решение. През март 2017 г. Банев обжалва, но 20-годишната му присъда окончателно беше потвърдена от третата инстанция на 8 юни същата година.

Междувременно през юни 2016 г. българинът получи 14 години затвор от съда в Букурещ по обвинение, че е организирал внасянето на над 51 килограма кокаин на територията на Румъния. Година по-късно Апелативният съд в румънската столица намали наказанието му на 10 години и половина.

Банев изчезна, след като беше временно върнат от Италия, за да присъства на процеса срещу него в България.

През 2022 г. той беше той беше свързан с 12-годишно разследване за пране на пари от наркотрафик с участието на българската мафия в Швейцария. По него обвинения бяха повдигнати на банката Credit Suisse, бивш неин мениджър и още няколко заподозрени. Тогава срещу Банев не беше внесен обвинителен акт, тъй като беше в неизвестност.

Вижте също "Ще ходите на плаж при СИК и ВИС." Кой опъва чадъра над мутрите? Йово Николов пред Свободна Европа