Съдът в Страсбург отхвърли жалби на Иво Прокопиев, след като България вече го обезщети

Иво Прокопиев

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е отхвърлил жалби на бизнесмена Иво Прокопиев срещу България, съобщи Министерството на правосъдието (МП) в понеделник.

Причината е, че въпросът вече е решен на национално ниво и Прокопиев е получил обезщетения от българския съд заради установени неправомерни действия на държавни институции - прокуратурата и старата комисия за противодействие на корупцията - срещу него.

Вижте също Срокът за прокурорски протест изтече. Прокопиев, Дянков и Трайков са окончателно невинни

Жалбите на бизнесмена и съиздател на медиите "Капитал" и "Дневник" са срещу запорирането на негово имущество от страна на Антикорупционната комисия във връзка с проверката на продажбната на държавните дялове в електроразпределителното дружество "ЕВН" и разследването, свързано с продажбата на завод "Каолин". Прокопиев беше оправдан по първото дело през 2021 г., а досъдебното производство по случая "Каолин" беше прекратено от прокуратурата.

Имуществото на бизнесмена остана запорирано и след това, тъй като българското законодателство позволява подобни производства по конфискация да продължат дори след като делата, станали повод за образуването им, са прекратени или приключили с оправдателни присъди.

Прокопиев подаде искови молби за обезщетение срещу прокуратурата. Според прессъобщението на МП производството по едната молба е приключило през април 2024 г., когато му е присъдено обезщетение от 40 000 лв. за неимуществени вреди и 2 400 лв. за имуществени.

Второто производство все още е висящо, като решение на първа инстанция от април присъжда обезщетение от 25 000 лв. за неимуществени вреди и 66 000 лв. за имуществени, разходи и разноски. Жалбата му в ЕСПЧ е заведена преди решенията на българските магистрати, а сега Европейският съд я отхвърля, тъй като ищецът е бил съдебно защитен в страната.

Прокопиев стана обвиняем по делото "ЕВН" заради това, че през 2010 г. е изразил мнение в подкрепа на приватизацията на електроразпределителните дружества с държавно участие.

Специализираната прокуратура твърдеше, че през 2010 г. бизнесменът е помогнал на бившия финансов министър Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, като е изказал мнение, което е довело до решение на правителството за приватизация на трите електроразпределителни дружества с държавно участие.

Всички обвинения бяха отхвърлени още на първа инстанция през 2020 г., когато съдът посочи, че Националният съвет за тристранно сътрудничество, в който участват правителството, работодателски и синдикални организации, е създаден именно с цел да се обсъждат различни мнения.

Прокопиев беше разследван и за пране на пари във връзка с продажбата на дружеството „Каолин“, но прокуратурата прекрати разследването, след като не установи престъпление.

Вижте също Разследването срещу Иво Прокопиев за "Каолин" окончателно е прекратено