"Технически кабинет". ДСБ даде заявка за третия мандат

Председателят на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов

Управление под формата на „технически кабинет“ в рамките на настоящото Народно събрание предлага "Демократи за силна България" (ДСБ), част от коалицията "Демократична България" (ДБ).

Според партията то би могло да се реализира от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) с третия мандат, който да бъде разглеждан като "национален". Създаденото с него управление трябва да гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред, и съхраняването на парламентарната република, се посочва в резолюция на ДСБ след заседанието на Изпълнителния ѝ съвет, проведено в събота.

Позицията на партията, която е част от третата по големина парламентарна сила ПП-ДБ, идва на фона на провалилия се вот на кабинета на ГЕРБ-СДС през изминалата седмица, както и на безпрецедентно разделение в редиците на втората парламентарна партия ДПС.

Вижте също "От една изолация на друга". Защо ГЕРБ получи седем мандата за кабинет, но не управлява

В неделя се провежда заседание и на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, на което ще бъдат обсъдени изборните резултати на формацията и стратегията за евентуални следващи извънредни парламентарни избори. От ДСБ призовават партньорите си да разгледат и тяхното предложение за излизане от управленската криза.

Миналия понеделник президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на кабинет в рамките на новото 50-о Народно събрание. Партията номинира за премиер Росен Желязков и веднага върна изпълнен мандат.

Само два дни по-късно проектокабинетът на ГЕРБ влезе за гласуване в парламента, където обаче беше отхвърлен. Подкрепиха го само ГЕРБ и 30 депутати от ДПС, чиято парламентарна група се разцепи във вота заради конфликт между съпредседателя Делян Пеевски и почетния лидер Ахмед Доган.

Останалите формации в парламента - ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, „Има такъв народ“ и „Величие“, гласуваха „против“.

Вторият мандат за съставяне на правителство по конституция се пада на ДПС, като втора политическа сила на изборите на 9 юни. От движението засега дават противоречиви сигнали относно изпълнението му. След гласуването в сряда единият от съпредседателите му Делян Пеевски каза, че "в този парламент няма шанс за редовен кабинет".

След срещата в "Росенец" в събота на депутатите, застанали зад Ахмед Доган обаче, другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров каза, че е важно да има стабилност в страната и да се положат всички усилия за съставяне на правителство в рамките на сегашното Народно събрание.

Вижте също "Има ли главен мозък това нещо". Как ПП и ДБ ще работят заедно