Неуязвими за врага. Колебливият възход на безпилотните самолети с изкуствен интелект в Украйна

Оператор на дрон в Украйна

Наближава времето, в което рояци от дронове-убийци ще преследват човешки цели. Напълно автономните дронове с изкуствен интелект обаче все още са недостижима технология, поне на бойните полета в Украйна.

„Проблемът с правилното идентифициране на вражеските цели от дроновете все още не е решен“, казва говорител на Brave1, украинска правителствена организация, която се занимава с разработването на военни технологии.

Руската инвазия в Украйна насърчи бързото развитие на технологията на безпилотните летателни апарати, която позволи на евтини, носещи бомби квадрокоптери да унищожават обекти на стойност милиони долари. В надпреварата между безпилотните летателни апарати и радио „заглушителите“, които прекъсват сигнала между дрона и неговия контролер, засега защитните мерки изглежда печелят.

Служители на компанията Swarmer подготвят безпилотния самолет с изкуствен интелект за полет на фона на руското нападение срещу Украйна в Киевска област, Украйна, 27 юни 2024 г.

Смята се, че украинските пилоти губят хиляди дронове на месец заради руските заглушители. Неотдавнашното използване от Русия на дрон с дистанционно управление показа, че вражеската армия също се бори да преодолее практиките за водене на електронна война.

Някои разработчици в Украйна се фокусират върху системи за роене на дронове, които позволяват на един пилот да управлява няколко въоръжени дрона като един. Основният приоритет за украинските разработчици на дронове обаче остава „свеждане до минимум на въздействието на електронната война“, според Brave1.

„Дроновете, оборудвани с модули за насочване, подпомагани от изкуствен интелект, не изискват връзка с оператора по време на фазата на задействане“, казва говорителят на Brave1 пред RFE/RL.

„Операторът фиксира целта, след което изкуственият интелект поема самостоятелно насочването, което го прави неуязвим за смущения от врага.“

Такива полуавтономни безпилотни летателни апарати биха могли да заобиколят мерките за заглушаване. След като системата за проследяване с изкуствен интелект поеме управлението, дронът може да прекъсне радиосигнала между него и контролера му, който го прави уязвим, и да взема самостоятелни „решения“.

Украински войник монтира устройство за заглушаване на дронове на брониран автомобил в Донецка област през април.

Тъй като визуалното разпознаване е от решаващо значение, безпилотните самолети с изкуствен интелект вероятно ще трябва да имат значително по-модернизирани системи за наблюдение в сравнение със сегашното поколение дронове, използвани от Украйна и Русия. Това би довело до допълнителни разходи, които намаляват основното предимство на безпилотните самолети камикадзе - ниската им цена.

Освен това „инсталирането на модул за изкуствен интелект увеличава цената на дрона, което усложнява процеса по масово производство“, казва говорителят на Brave1. „Това е особено актуално за Украйна, която не разполага с неограничени ресурси. Затова в момента местните производители работят усилено за намаляване на цената на такива дронове“.

Дронове преди демонстрация по "роене" по време на учение на НАТО в Холандия през ноември 2021 г.

Изглежда, че руската страна също се сблъсква с предизвикателства дори при сравнително простите автоматични системи за насочване. Скорошни видеоклипове показаха, че софтуерът за проследяване на цели на модерните дронове "Ланцет" изглежда е бил деактивиран от пилотите на руските дронове. Вместо това те са преминали на ръчно управление.

„Производителите на тези безпилотни самолети често твърдят, че те са безопасни, тъй като софтуерът може да различава добре дружеските и цивилните лица, но имаме много непотвърдена информация от САЩ... и от войната в Украйна, че това не винаги е така“, казва пред RFE/RL Майкъл Бойл, доцент в университета Рутгерс и автор на книга за войната с безпилотни самолети.

От няколко години в потребителските квадрокоптери се предлагат функции за проследяване, които позволяват на пилота на дрона да идентифицира обект, например превозно средство, с докосване на пръст на екрана на контролера. Но проследяването на спортен автомобил е значително по-просто, отколкото проследяването на прикрити с камуфлаж цели в задимена военна зона с дрон, който ще се взриви от всичко, в което се блъсне.

Бойл казва, че друга потенциална опасност е хакването. Според него ако това стане възможно рисковете от използването на такива дронове ще се увеличат значително и военните ще бъдат по-малко склонни да ги използват.

Смята се, че далеч от бойните полета на Украйна, Китай и САЩ изграждат армии от безпилотни самолети, които могат да играят важна роля във всеки бъдещ конфликт.

Вижте също "Може да се каже, че сега сме във война". Какво разказват жители на руската Курска област

Китай доминира на световния пазар на безпилотни летателни апарати до голяма степен благодарение на производителя от Шънджън DJI. От пускането на първия си квадрокоптер на пазара през 2013 г. компанията продължава да изпреварва конкуренцията както по отношение на характеристиките, така и по отношение на продажбите. Днес DJI може да се похвали с около 70 % от целия световен пазар на дронове.

DJI отрича връзки с китайските военни, но анализаторите посочват големите инвестиции от Пекин като доказателство, че авторитарната държава може да има пръст в дейността на многомилиардната компания.

Бойл казва, че е „ясно“, че Пекин разработва „роящи се безпилотни летателни апарати, които да атакуват военни кораби и да ги блокират при потенциален конфликт заради Тайван“.

Експертът по безпилотни летателни апарати добавя, че „САЩ внимателно следят използването на безпилотни летателни апарати в Украйна и инвестират много в производството на малки, евтини и предназначени за еднократна употреба безпилотни летателни апарати в програмата „Репликатор“. Те са все по-уверени, че в бъдеще войните ще бъдат бързи, смъртоносни и ще се водят с помощта на рояци от малки дронове“, казва той.