Съдът окончателно даде право само на Пеевски да използва името ДПС на изборите през октомври

Съпредсеадтелят на ДПС Делян Пеевски и почетният председател на движението Ахмед Доган

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалиция на Ахмед Доган и Джевдет Чакъров „Демокрация, права и свободи - ДПС“ срещу отказа на Централната избирателна комисия (ЦИК) да ги допусне до участие в предсрочните парламентарни избори.

Новината идва, след като ден по-рано по сходна жалба ВАС отмени като незаконосъобразен отказа на ЦИК да регистрира коалицията „Движение за права и свободи - Ново начало на санкционирания за корупция Делян Пеевски за изборите.

Вижте също "Замениха каузата с капитала". Какво ще остане от ДПС след войната между Пеевски и Доган

В понеделник ЦИК отказа да регистрира и двете коалиции, които обжалваха решението пред съда. Преди това ЦИК поиска двете коалиции да докажат, че партията ДПС не е част от тях. Те отказаха да се съобразят с решението на комисията.

Така на практика с двете си решения съдът даде право само на крилото на Пеевски да използва името ДПС за предстоящия парламентарен вот.

В същото време фракцията на почетния председател Доган и другия съпредседател Чакъров, който по устав би трябвало да има равни права с Пеевски, остава да се яви с коалицията Алианс за права и свободи“. В нея формално присъстват само партиите Земеделски народен съюз и СБОР, но в листите ѝ се очаква да бъдат поместени хора от крилото на Доган в ДПС.

В решението си от четвъртък съдът се позовава на подаденото от „ДПС – Ново начало“ електронно заявление в 00,05 часа на 2 септември, с което коалицията е изпреварила крилото на Доган за регистрация на партия ДПС в рамките на коалиция. Това се случва, въпреки че от ЦИК бяха обявили започване на приемането на документи за регистрация от 09:30 на същия ден и въпреки, че в електронното заявление отсъстват 8 от необходимите 9 апликации за регистрация за изборите.

От ВАС обаче отхвърлиха тези мотиви. Съдът отказа и да изслуша свидетели от ЦИК, че нейни представители са били физически в комисията в момента, обявен за начало на приемането на документи за регистрация, а началото, обявено от ЦИК, не е било 00.05 ч. на 2 септември, когато е подадено електронното завление на коалицията на Пеевски.

От съда отказаха и да направят независима експертиза на самото заявление, въз основна на което в сряда друг състав на ВАС задължи ЦИК да регистрира коалицията на Пеевски.

„Върховните магистрати приемат за правилно решението на ЦИК , с което е отказана регистрацията на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“ за участие в изборите. „ДПС - Ново начало“ е регистрирано от ЦИК за участие в изборите, поради което и забраната на чл.127 от ИК е недопустимо регистрирането на друга коалиция с участието на същата политическа партия – ДПС“, казва в решението си съдът.

Доган и Пеевски се борят за контролна на ДПС и това доведе до разпадането на партията на две крила, които ги следват. И двете крила настояват, че именно те са автентични представители на движението.

В началото на юли между почетния председател Доган и съпредседателя на движението Пеевски настъпи разрив. Повод за него беше гласуването на предложения с първия мандат от ГЕРБ кабинет начело с Росен Желязков. Хората на Доган отказаха да подкрепят кабинета, а тези на Пеевски го направиха.

Битката в ДПС доведе до опита на двете крила да явят като коалиции за изборите. Това се случи с помощта на други партии.

Вижте също Мрежата на ДПС. Какви връзки разкриват партиите, с които се коалираха Доган и Пеевски