"Пелетигейт". Разследване свърза родителите на Делян Добрев с фиктивни сделки с ТЕЦ "Марица 3"

Колаж със снимки на Делян Добрев и една от централите в Маришкия басейн

Фирма на родителите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е сключвала фиктивни сделки за доставка на дървесни отпадъци от пелети с ТЕЦ "Марица 3", която е свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. Това сочи разследване на Антикорупционния фонд (АКФ), публикувано в четвъртък.

Самият Делян Добрев отрече твърденията в разследването да са верни и ги определи като "внушения и манипулации".

През последната повече от година той беше сред хората, които настояваха за удължаването на срока за експлоатация на въглищните централи в Маришкия басейн, както и за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Такова решение би било в интерес и на засегнатата ТЕЦ "Марица 3", посочват от АКФ.

Затова и според организацията случаят повдига съмнения за конфликт на интереси на Добрев, предполагаеми корупционни престъпления и нарушения във връзка с екологичното законодателство. Поради това АКФ е изпратила сигнали до КПКОНПИ, прокуратурата и министъра на околната среда и водите.

Вижте също България ще загуби поне 17 млрд. лева, ако се откаже от целите за намаляване на въглеродните емисии

Какво представляват фиктивните сделки

Разследването на АКФ започва от проверка на Регионалната дирекция по горите в Кърджали заради сигнал, че в ТЕЦ "Марица 3" е доставена предполагаема незаконно отсечена дървесина.

През декември 2022 г. проверката установява, че централата е предоставила 8 фактури за доставка на дървесен чипс от фирма „Визьор“ ООД, средно по около 3 000 тона месечно, на цена от 95 лева на тон. Превозни билети за чипса не са представени, а на територията на ТЕЦ-а не е констатирано наличие на дървесина.

„Визьор“ ООД е собственост на майката и бащата на Делян Добрев, който е депутат от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката. Дървесният чипс е материалът, от който се произвеждат пресованите пелети.

Според АКФ обаче има разминаване между фактурираното количеството 3 000 тона месечно и реалните количества, които "Визьор" ООД може да произвежда. Според официалните данни, представени на сайта на фирмата месечното производство на пелети на фирмата възлиза на едва около 2600 тона.

„Излиза, че фирма „Визьор“ произвежда по-голямо количество отпадък, отколкото пелети. Което очевидно не отговаря на истината. Още повече, че по технология пелетите се произвеждат именно от дървесни отпадъци и при това производство не би трябвало да се генерира значителен отпадък“, посочват от АКФ.

Освен това от АКФ отиват и в един от цеховете на "Визьор", където работници им казват, че произвеждат само пелети, но не и дървесен чипс.

Това според организацията поражда съмнения, че дървесината, за която "Визьор" е получавала пари от централата, е съществувала само на хартия. Според документите през 2022 г. около 285 000 лева на месец (около 3 милиона лева на година) са отивали от ТЕЦ "Марица 3" АД към фирмата на родителите на Добрев.

Въпроси за въглеродните квоти на ТЕЦ-а

Отделно от това разследването поставя под съмнение и декларираните от ТЕЦ-а въглеродни емисии.

Според европейските регулации централите, които използва биомаса като гориво за производството на ток в допълнение към въглищата, плащат и по-ниски суми за вредните въглеродни емисии. Отпадъците от пелети също се считат за биомаса.

Данните, изнесени от АКФ обаче, поставят под въпрос дали ТЕЦ "Марица 3" действително е използвала биомаса и дали е заплатила действително дължимите суми за въглеродни квоти.

"Или се касае за накърняване здравето на живеещите в района и за ощетяване на националния и европейски бюджет с милиони", пита Лора Георгиева от екипа на АКФ.

През февруари Европейската прокуратура съобщи, че разследва предполагаеми злоупотреби в България със системата за търговия на Европейския съюз с вредни емисии. Сред претърсени тецове тогава беше и "Марица 3", както и други централи, свързвани с Христо Ковачки.

Вижте също Измами с вредни емисии. Какво точно разследва Европейската прокуратура в български тецове

Какво отговарят от фирмата на родителите на Делян Добрев

От фирмата "Визьор" казват пред АКФ, че три поредни години са извършвали доставки в ТЕЦ Марица 3 на "дървесен чипс, който представлява произведена продукция в обектите на дружеството и не е дървесен отпадък" .

Пратките се заявявали по телефона за съответния месец, а не са били по сключен договор, и се извозвали до ТЕЦ-а с лицензиран нает транспорт.

Какво каза Делян Добрев

В писмени отговори до АКФ депутатът от ГЕРБ отказва да дава обяснения, тъй като не е собственик или управител на засегнатата фирма. Той обаче отрича да е в конфликт на интереси и твърди, че искането му за предоговаряне на ПВУ и това, че е против 40% намаляване на емисиите от централите на въглища, няма връзка с интереса на фирмата на родителите му.

В пост във Фейсбук в четвъртък той написа и че "останалите детайли ще изяснят адвокатите" му.

Какво отговаря Христо Ковачки

Бизнесменът Христо Ковачки, който е свързван с ТЕЦ "Марица 3", от своя страна казва, че не е запознат с доставчиците на биомаса на ТЕЦ Марица 3 - Димитровград.

"Познавам Делян Добрев като публична личност. Подкрепям всички опити на българските централи да горят биомаса и други нискоемисионни горива, което е основата на зеления преход", пише още той в отговорите си до АКФ.

Ковачки е свързван с различни въглищни централи и мини в България, но няма пряко участие в собствеността им. През годините бизнесменът е казвал, че консултира тецове, без да дава повече подробности. Последно през февруари той потвърди пред Свободна Европа, че консултира ТЕЦ „Брикел“ край Гълъбово.

Централата там влезе във фокуса на общественото внимание в средата на 2022 г., след като проверки откриха замърсяване с фини прахови частици и серен диоксид „в пъти над нормите“.

Your browser doesn’t support HTML5

"Когато е спряна, Гълъбово става рай". Защо никой не може да спре ТЕЦ "Брикел" да замърсява