"Да, България" призна за грешка избора на политици на ключови позиции. Ще преговаря при ротацията в кабинета

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов

Партия "Да, България" призна като грешка известни политици да бъдат избирани за позиции, които предполагат неутралност и професионализъм. На ръководството беше даден мандат да преговаря по предстоящата ротация в кабинета с 11 приоритета.

В позицията на формацията на Христо Иванов не се споменават имена на такива политици. Новината обаче идва, след като през седмицата няколко депутати от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (от която е част "Да, България) не се съобразиха с волята на лидерите на коалицията да подкрепят номинираната от ГЕРБ за конституционен съдия Десислава Атанасова.

Вижте също Ротация, Конституционен съд и регулатори в Космоса. Капаните през новата парламентарна година

Изборът на депутатката за член на Конституционния съд (КС) предизвика недоволство сред десните избиратели, както защото е дългогодишен политик от партията на Бойко Борисов, така и заради липсата на нужните опит и умения. Атанасова, която досега беше председател на ПГ на ГЕРБ, преди години е била адвокат и юрисконсулт на психодиспансера в Русе.

Въпреки това, в петък парламентът избра за нови конституционни съдии нея и предложения от ПП-ДБ Борислав Белазелков, с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, включително "Да, България", и ДПС.

"Отчитаме като наша грешка неуспеха от провеждането на принципа за въздържане от излъчване на ярки политически лица за позиции, които изискват гласовете на всички участници в мнозинството и предполагат неутралност и професионализъм", се казва в позицията на Националния съвет на "Да, България" след заседание в събота.

В нея е записано още, че като оценяват важността от парламентарно излъчено правителство, което продължава реформите на кабинета "Денков" "горните съображения не могат да бъдат оправдание за нерешителност в извършването на реформи и за отказ от провеждане на антикорупционни усилия". Както и за "неубедителни кадрови решения, които уронват доверието в подкрепящите правителството политически сили".

С оглед на това на Изпълнителния съвет и председателя на партията се дава мандат за участие в преговори за подкрепа на кабинет с министър-председател Мария Габриел при предстоящата през март ротация със сегашния премиер Николай Денков. Размяната беше част от договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ при съставянето на общия им кабинет.

Формулирани са приоритети в 11 точки, с които да се водят преговорите. Сред тях са:

  • Гарантиране на прилагане на принципа за неизлъчване на ярки политически лица при избора на всички регулатори
  • Във Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет да бъдат избрани лица, които са независими и партийно неутрални.
  • Гаранции за продължаване на съдебната реформа
  • Излъчване на Комисия за противодействие на корупцията и попълването ѝ с убедителни лица за антикорупционна политика.
  • Постепенно ограничаване на бюджетния дефицит
  • Увеличаване на усилията за модернизация на националната сигурност и отбраната, както и ускорено изпълнение на решенията за военна помощ за Украйна.
  • Реформа в изборното законодателство, която да гарантира доверие в отчитането на подадените гласове.

Националният съвет на „Да, България“ е дал и мандат за преговори за участие в европейските избори на 9 юни 2024 г. с коалиционните партньори от ДБ и ПП.

Your browser doesn’t support HTML5

Конституционните промени, обяснени в 90 секунди