Как покупката на "Булсатком" от "Виваком" провокира разговор за спешни смени в регулаторите

Колаж на Спас Русев, председателката на КЗК Юлия Ненкова и логата на United Group и Булсатком

Един регулатор е с изтекъл отдавна мандат. От години почти всяко негово решение се определя като "спорно", а понякога и в директна услуга на политици и бизнесмени. Сега на фокус е ключова сделка - придобиването на "Булсатком" от "Виваком". Какво знаем за нея и ще катализира ли реформа в КЗК?

Ключовият регулаторен орган Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) отдавна е с изтекъл мандат. През годините настоящият ѝ състав, а и предишни, са вземали спорни решения или са оставали пасивни въпреки съмнения за създаване на монополи и нарушаване на конкуренцията при одобряването на сделки.

Това не е единственият държавен регулаторен орган с изтекъл мандат, в чиято работа се откриват проблеми. Но сега всички говорят само за него.

Причината е ключова сделка - придобиването на телевизионния разпространител „Булсатком“, който е собственост на бизнесмена Спас Русев, от страна на „Виваком“, която е собственост на компанията United Group. Покупката има богата предистория, а опасенията са - в това число и на останалите големи играчи на същия пазар, че одобряването ѝ ще даде господстващо положение на телекома.

Коментар на бившия премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков пренесе темата на политическия терен и я фокусира върху належаща реформа в КЗК. Изразено от Петков „притеснение“, ако сделката бъде одобрена, предизвика политически реакции, а КЗК и United Group обвиниха бившия премиер в натиск над независим орган.

Защо сделката за „Булсатком“ е толкова важна? Кои са играчите в нея и има ли проблем с дейността на КЗК и хората, които я ръководят? Отговорите са в следващите редове.

Вижте също "Индикации за картел". Как Vivacom, Yettel и A1 едновременно повишиха цените за трета поредна година

Сделката за „Булсатком“. Кои са замесените страни?

Сделката, която предизвика напрежение, е свързана с придобиването на „Булсатком“. Това е един от най-големите доставчици на телевизия в страната. Компанията е сред лидерите и в интернет услугите.

Към днешна дата тя е собственост на дружеството „Вива корпорейт България“ – дъщерно на регистрираната в Люксембург Viva Corporate. Зад тях стои бизнесменът Спас Русев.

Компанията, която се опитва да придобие „Булсатком“, е „Виваком“. Това е най-големият доставчик на телевизионни, интернет и мобилни услуги в България. Компанията, която притежава „Виваком“ – United Group – е собственик и на Nova Broadcasting Group и вестник „Телеграф“.

Вижте също Примката около бТВ се затяга. Как данните за рейтинга изведнъж извадиха Нова на първо място

По данни на Капитал, в случай че „Виваком“ придобие „Булсатком“, това ще означава, че ще се сдобие с около 60% от дела на телевизионния пазар - както по брой потребители, така и по приходи.

Един участник ще контролира 60% от националния пазар за разпределение на телевизия

Другите големи играчи на пазара - А1 и Yettel, протестират срещу сделката. A1 я определи като „недопустимо арогантна и в разрез с правилата за лоялна конкуренция“. От Yettel казаха, че сливането ще доведе до „недопустима концентрация на особено висок пазарен дял – един участник ще контролира 60% от националния пазар за разпределение на телевизия и над 40% от пазара на достъп до интернет“.

Двата телекома нападнаха Спас Русев и United Group за това, че подобно развитие е било подготвено още преди бизнесменът да придобие „Булсатком“. Причината е, че тече друга сделка между същите компании - за комуникационно оборудване, което „Булсатком“ веднъж продава на United Group, а след това го наема за ползване. Тази сделка е обжалвана и е в съда.

Анализ на КЗК по покупката на „Булсатком“ оспорва, че „Виваком“ и „Булсатком“ заедно биха имали 60% дял от пазара, съобщи „Медиапул“. Според регулатора делът им би бил около 40% от телевизионните услуги.

Ако се върнем още крачка назад, самото придобиване на „Булсатком“ от Спас Русев също беше обект на проверка от страна на КЗК. Стигна се до съдебни спорове - част от собствениците искаха да блокират сделката. В крайна сметка фирмата на Русев, която сега продава на United Group, придоби „Булсатком“. Оказа се, че това се е случило със заем от „Виваком“ и United Group.

Само няколко години по-рано Русев притежава „Виваком“. Малко след като продава основния пакет акции от телекома на United Group, придобива „Булсатком“.

Вижте също "Бяхме борци, вече сме бизнесмени". Как изглеждаха групировките през 90-те

Какво е КЗК, какво прави и кой я ръководи?

По дефиниция Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е независим държавен орган. Той се занимава със защитата на свободния пазар и участниците в него. Комисията разглежда жалби, свързани с действията на държавни институции при концесии и възлагане на обществени поръчки. Произнася се и по големи сделки между частни играчи.

Състои се от седем членове, които се избират от Народното събрание. Настоящият състав е с отдавна изтекъл мандат. Той беше избран през 2016 г. Тогава в парламента бяха ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформатоският блок, Патриотичният фронт, Български демократичен център – народен съюз, Атака и АБВ.

Оттогава председател на комисията е Юлия Ненкова, предложена от ГЕРБ. Преди това тя беше зам.-кмет в Столичната община при управлението на ГЕРБ. Синът ѝ Александър Ненков е дългогодишен депутат от ГЕРБ.

През 2020 г. членовете на комисията сами предложиха мандатът им да бъде удължен с две години, а управляващото мнозинство на ГЕРБ прие идеята. През 2022 г. ново мнозинство - на ПП, ДБ, БСП, „Има такъв народ“, подкрепени от „Възраждане“, върнаха стария срок на мандата от пет години. Срещу това бяха ДПС и ГЕРБ.

Вижте също "Награда за цялостно творчество". Парламентът бетонира състава на КЗК за поне още две години

Петков срещу КЗК, всички срещу Петков

Темата за избирането на нови членове на регулаторните органи, включително и на КЗК, беше обявявана за ключова още от изборите през 2021 г., на които ГЕРБ загуби властта. Но до избор не се стига. Смени в регулаторите са в приоритетите и на настоящото правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ, подкрепяно от ДПС.

В сряда Кирил Петков каза, че ще преговаря за бърза промяна на състава конкретно на КЗК. Причината - „притеснението“, че сделката между „Булсатком“ и „Виваком“ ще бъде одобрена. Според Медиапул решението е взето на 1 февруари. Съобщение и публикуван документ от КЗК няма.

„Притеснителното е, че ако КЗК вземе решение без никакъв коментар и просто одобри нещо, което може да се отрази на хиляди българи... това много ни притеснява“, каза Петков. Подкрепиха го народни представители от ПП-ДБ.

Коментарът дойде седмица, след като Петков беше видян публично в компанията на Спас Русев. Тази среща предизвика коментари от други политически сили.

Думите на политика по адрес на КЗК и сделката за „Булсатком“ предизвикаха реакции както от собственика на „Виваком“ - United Group, така и от комисията.

От КЗК казаха, че са „шокирани“ и определиха думите на съпредседателя на ПП-ДБ като „недопустима“ намеса дейността на органа. United Group също заговори за политически натиск върху независим регулатор.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционираният от САЩ и Великобритания за корупция председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски също определиха действията на Петков като недопустима намеса в работата на КЗК.

„Става въпрос отново за борба за наместване на постове и в никакъв случай за мисъл тези регулатори обективно и реално“, каза на свой ред лидерката на БСП Корнелия Нинова по случая. Подобни коментари имаше и от „Възраждане“ и ИТН.

Вижте също Европейската комисия одобри сделката за продажбата на БТК на United Group

Кои решения на КЗК са предизвиквали спорове в миналото

За проблеми в решенията на КЗК или заради липса на такива се говори от десетилетие.

Любопитно е, че в едно от най-спорните решения на регулатора от последните години отново е замесен настоящ бизнес на United Group. Става въпрос за сделката, с която Кирил и Георги Домусчиеви придобиха „Нова броудкастинг груп“.

Още през 2018 г. кандидат за нейното купуване беше вече покойният милиардер Петр Келнер. След бавна процедура сделката беше спряна от КЗК с мотив, че придобиването може да доведе до „установяване или засилване на господстващо положение“, макар че подобни сделки бяха разрешавани 10 години по-рано.

Само няколко месеца по-късно КЗК изцяло промени възгледите си и разреши сделка за придобиването на „Нова броудкастинг груп“ от братята Домусчиеви, а решението отне само няколко седмици. Впоследствие „Нова броудкастинг груп“ придоби и още няколко медии, част от които бяха свързвани с Делян Пеевски, и допълнително увеличи дела си на медийния пазар.

Две години по-късно вече окрупнената „Нова броудкастинг груп“ беше продадена от Домусчиеви на United Group. КЗК одобри сделката.

Вижте също КЗК уличи "Лукойл" в създаване на "бариери пред вноса" на горива в България и я глоби със 195 млн. лева

По същия начин в продължение на десетилетия - въпреки множеството индикации, проверки, жалби и позиции, КЗК не откриваше нередности на пазара на горива и действията на руската „Лукойл“ в България. След властовите промени в България след 2021 г. и началото на войната на Русия в Украйна, само в рамките на година КЗК откри серия от нарушения и санкционира "Лукойл" с глоби за стотици милиони левове.

През годините настоящият и други състави на КЗК вземаха и други решения, определяни като спорни. Примери са случаите с неслучилото се придобиване на ЧЕЗ от „Инерком“ на Гинка Върбакова, поглъщането на лидера на пазара в строителството „Водстрой 98“, свързван с Делян Пеевски, от третата най-голяма компания на същия пазар – „Хидрострой“ на Велико Желев, сагата с придобиването на оръжейния завод „Дунарит“ от ЕМКО на Емилиян Гебрев и други.

Вижте също Историята с Гинка Върбакова и енергото се върна. Скоро идва и сметката