Съдът заличи Нинова като председателка на БСП. Нейни приближени регистрираха партията за изборите

Бившата лидерка на БСП Корнелия Нинова

Георги Свиленски, Крум Дончев и Иван Ченчев регистрираха в Централната избирателна комисия (ЦИК) партия БСП за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Те са приближени до лидерката в оставка Корнелия Нинова и отидоха в ЦИК с подписано от нея пълномиощно. Преди дни Националният съвет на БСП изключи и четиримата от партията. Нинова подаде оставка като председателка на БСП още през юни, но формално остана председставляваща партията.

Новината идва на фона на спора кой представлява БСП. Решението на казуса дойде малко по-късно в понеделник след заседание на Върховния касационен съд (ВКС).

Той потвърди решението на Софийския градски съд (СГС), като отписа Корнелия Нинова като председателка на партията, а за представляващ вписа Атанас Зафиров. Решението не подлежи на обжалване.

Малко преди това от централата на БСП на "Позитано" 20 излязоха с позиция, че партията ще се яви в коалиция "БСП-Обединена Левица" на изборите. От там определиха опитите на приближените на Нинова да регистрират БСП като опит "съзнателен опит да се навреди на партията".

"Няма да допуснем 133-годишната партия на българските социалисти да бъде открадната от няколко човека, в нарушение на решенията на колективните органи на партията и в разрез с морала и политическата логика", се казва в позицията на партията.

Миналата седмица БСП начело със Зафиров направи коалицията, в която влизат близо 20 формации от политическото пространство "ляво-център".

Нинова е начело на БСП от 2016 г. По време на управлението ѝ много ключови фигури от партията бяха изключени или изолирани от вземането на решенията в нея.

БСП е правоприемник на Българската комунистическа партия (БКП), която управлява България в периода между 1944 и 1989 г.

Вижте също Представяте ли си парламент без БСП? Спорът за трите букви прави възможно и това